Lege rekken bij Delhaize door probleem in magazijn

Delhaize kampte in de afgelopen jaren herhaaldelijk met lege rekken. Dat zette de winst en de omzet onder druk. ©Pierre HAVRENNE/PACHACAMAC

Verschillende Delhaizes kampten de voorbije weken met lege rekken door problemen met een nieuw magazijn. 'Hoeveel de leveringsproblemen ons kosten, weten we nog niet', zegt de supermarktketen.

In verschillende Delhaize-supermarkten ontbrak de voorbije weken vooral droge voeding zoals koekjes, sauzen en dranken.

Op dit moment verloopt alles weer normaal, al weet ik niet hoe de situatie morgen is.
Roel Dekelver
Woordvoerder Delhaize

'Er waren inderdaad problemen', zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. 'Nu verloopt alles weer normaal, al weet ik niet hoe de situatie morgen is.'

In de afgelopen jaren kampte Delhaize geregeld met logistieke problemen en lege rekken. Onder meer in 2017 zette dat de financiƫle prestaties van de groep onder druk.

Ontevreden klanten

Hoeveel het kostenplaatje van de lege rekken deze keer bedraagt, weet de keten nog niet. 'Maar we heel wat klanten hebben onze klantendienst laten weten dat ze ontevreden waren', zegt Dekelver.

Ook op de sociale media postten enkele klanten dat ze niet tevreden waren met de lege rekken. 'Vindt u dit normaal?' tweette een vrouw nadat ze constateerde dat ze geen 1 literfles Evian kon kopen.

De oorzaak van de problemen is het magazijn in Ninove, dat Delhaize afgelopen lente in gebruik nam. Het magazijn is volautomatisch. Doordat droge voeding door machines verwerkt wordt, kan Delhaize kosten besparen. In principe, want het magazijn kampt met opstartproblemen.

Katoen Natie

Eigenlijk moest het begin 2018 al in gebruik worden genomen, maar dat lukte niet. Een jaar stond het leeg, waardoor Delhaize een beroep moest doen op magazijnen van externe bedrijven, waaronder Katoen Natie.

Nog steeds werkt de software in het automatische magazijn in Ninove niet naar behoren.
Fouad Bougrind
Vakbond ACLVB

Het afgelopen voorjaar gingen de activiteiten in Ninove dan toch van start. 'Maar nog steeds zijn er softwareproblemen en werkt het niet naar behoren', zegt Fouad Bougrind van de vakbond ACLVB. 'Heel wat werk wordt toch manueel gedaan, maar niet alle machines kunnen zomaar door mensen worden vervangen. Daarom krijgen supermarkten producten met vertraging aan, waardoor de rekken leeg blijven.'

Zeker de 120 winkels die Delhaize zelf uitbaat, ondervinden volgens de vakbonden problemen. 'De AD en Proxy Delhaizes (zo'n 600 winkels, uitgebaat door zelfstandigen, red.) krijgen een voorkeursbehandeling', zegt Bougrind. 'Hun uitbaters kunnen boetes eisen als Delhaize te laat levert.'

Supermarktdirecteurs konden in de afgelopen weken ook niet zoveel bestellen als ze wilden. 'Maar die beperking is intussen opgeheven', zegt Dekelver.

Oorspronkelijk zou het magazijn 143 miljoen euro kosten. Hoe hoog het kostenplaatje intussen bedraagt, is niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud