Maximaal acht biedingen op Hema

©Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

De eerste biedingsronde op Hema is afgesloten. Maximaal acht kandidaten zouden een bod hebben uitgebracht op de Nederlandse winkelketen.

Hema is recentelijk in handen gevallen van een groep schuldeisers nadat hun schulden werden omgezet in aandelen. Maar die schuldeisers zijn op zoek naar een koper voor de keten, die ook in ons land actief is.

Tot de kandidaat-kopers behoren privé-investeringsgroepen als het Nederlandse Parcom en het Amerikaanse Flacks Group, maar ook Ahold Delhaize en het moederbedrijf van Blokker, Mirage Retail, hebben vermoedelijk een bod uitgebracht.

Daarnaast hebben zich ook twee burgerinitiatieven (HoudeHema en WeLoveHema) gemeld als kandidaten om Hema over te nemen. Die groepen zijn samengesteld uit (ex-)medewerkers van de keten en klanten. Plannen om de keten helemaal over te nemen hebben ze niet. Daarvoor ontbreken de financiële middelen. Maar ze rekenen op een minderheidsbelang.

Wie de andere kandidaat-kopers zijn, is onduidelijk. Voormalig eigenaar Marcel Boekhoorn wordt opnieuw genoemd, en ook Jumbo wordt niet uitgesloten. Jumbo en Hema hebben onlangs beslist een commerciële samenwerking op te zetten, waarbij 17 Hema-winkels worden omgevormd tot Jumbo’s.  

Hema moet overigens 6 miljoen euro aan coronasubsidies terugbetalen aan de overheid. Het warenhuis kreeg een voorschot van 11,4 miljoen euro, maar omdat de zaken minder slecht gingen dan verwacht moet het een deel terugbetalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud