MediaMarkt, Schoenen Torfs en co. boos over staking Bpost

Het sorteercentrum van Bpost in Neder-over-Heembeek lag dinsdagnacht zo goed als stil. ©Kristof Vadino

Door een staking bij Bpost maakt het postbedrijf zich onpopulair bij webwinkelbedrijven. Pakjes komen te laat aan. 'Dit is frustrerend voor ons en onze klanten.'

'We zijn helemaal niet blij met deze staking. Klanten ontvangen kleinere artikelen met enkele dagen vertraging en daar hebben we geen vat op. We hopen dat deze staking eenmalig is, anders moeten we andere oplossingen zoeken. Met een andere partner in zee gaan? Eventueel, ja.'

We hopen dat dit deze staking eenmalig is, anders zullen we oplossingen moeten zoeken. Met een andere partner in zee gaan? Eventueel, ja.
Janick De Saedeleer
Woordvoerder MediaMarkt België

De elektroketen MediaMarkt is niet opgezet met de staking die postbedrijf Bpost  nog zeker vier dagen teistert. Daardoor zullen amper brieven en pakjes geleverd worden. Media Markt verontschuldigt zich op zijn website vooraf bij zijn klanten.

Late leveringen

Het probleem hindert niet alleen MediaMarkt, maar veel bedrijven die producten online verkopen. Maar terwijl MediaMarkt zijn grotere pakketten zelf levert, is de Nederlandse webwinkel Coolblue bijna volledig afhankelijk van Bpost. Op de sociaalnetwerksite Twitter regent het klachten over te late leveringen.

Een woordvoerder wil niet reageren, maar op Twitter geeft het bedrijf aan ernstige hinder te ondervinden. 'De staking treft ons inderdaad ook. Wanneer onze pakketjes zullen aankomen, kunnen we nu nog niet zeggen', tweet het bedrijf. Het socialmediateam van Coolblue zegt aan gedupeerde klanten 'dat naar oplossingen gezocht wordt'.


Concurrent Bol.com heeft amper last van de staking omdat hij samenwerkt met PostNL. Met die Nederlandse concurrent van Bpost gaat ook Schoenen Torfs tijdelijk in zee. 'Bpost schiet zichzelf in de voet. Ik ken de achtergrond van de staking niet, maar ik begrijp niet dat ze er met gesprekken niet uitgeraken', zei CEO Wouter Torfs dinsdag.

Wanneer onze pakketjes zullen aankomen, kunnen we nu nog niet zeggen.
Coolblue

Snelle overstap niet eenvoudig

Niet elke retailer kan zomaar overschakelen naar PostNL, want er zijn zowel juridische als logistieke bezwaren. Voor de staking werkten PostNL en Torfs al samen voor de Nederlandse markt. Daardoor konden de Nederlanders de schoenenverkoper snel helpen in België.

'Wij hebben geen overeenkomst met PostNL', zegt Media Markt-woordvoerder Janick De Saedeleer. 'Snel overschakelen is praktisch niet haalbaar.'

Ook een andere grote klant van Bpost zegt vooralsnog niet aan een andere pakjeskoerier te denken. Enkele kleine webshops, zoals Kidsdinge en Suikerdraakje, schakelen wel meteen over, naar koerierdienst DPD. 'Tijdelijk, maar misschien wel definitief', zeggen ze.

DPD en PostNL geven geen commentaar over de belangstelling van retailers voor een tijdelijk (of permanent) contract als gevolg van de staking bij Bpost.

Geen schadevergoeding

De meeste retailers incasseren de commerciële schade en rekenen erop dat de staking niet lang zal duren. Bpost heeft zijn grote klanten per e-mail laten weten dat de pakjes vanaf vrijdag weer vanuit de sorteercentra verdeeld kunnen worden. Dat betekent nog niet dat alles weer normaal zal verlopen, want de postbodes staken normaal gezien die dag.

Kunnen retailers de geleden schade verhalen op Bpost? Nee, zegt een goedgeplaatste jurist. Zo'n schadevergoeding eisen is niet mogelijk, omdat een staking in de contracten tussen retailer en pakjesverdeler onder overmacht valt.

Vijfdaagse staking

De staking bij Bpost ging dinsdagavond om 22 uur van start. Het postbedrijf meldde woensdagochtend dat een 'beperkt volume' brieven en pakjes uitgedeeld werd. Kranten werden wel nagenoeg overal uitgereikt.

De vakbonden plannen de komende dagen stakingen in telkens andere afdelingen van het bedrijf.
- woensdag: sorteercentra
- donderdag: posttransporten
- vrijdag: postbodes
- maandag: loketten, administratie en callcentra
- dinsdag: pakjesverwerking

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud