Medische hulpmiddelen voortaan ook in supermarkt

©Photo News

De apothekers verliezen het alleenrecht op de verkoop van bepaalde medische hulpmiddelen, zoals steriele verbanden en sondes. Vanaf donderdag 7 februari kunnen die producten ook in de rekken van de supermarkt liggen.

Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maandag bekendgemaakt. Ze verwacht dat de prijzen daardoor zullen zakken.

De nieuwe regels gelden voor alle medische hulpmiddelen, maar De Block verwacht dat de winkels in de praktijk vooral steriele materialen (verbanden, kom­pres­sen, sondes...) zullen aanbieden. Ook koelsprays en warmtezalven zullen mogelijk in de winkelrekken te vinden zijn.

Voor medische hulpmiddelen op voorschrift blijft de apotheker de meest aangewezen persoon. Anders kan je niet van een terugbetaling genieten. En ook de verkoop van geneesmiddelen blijft exclusief voorbehouden aan apothekers.

De winkels die de medische hulpmiddelen willen verkopen, moeten zich eerst registreren bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). 'Ze moeten ook voldoen aan dezelfde strenge criteria rond kwaliteit, veiligheid en traceerbaarheid als apothekers', benadrukt De Block.

Volgens de minister belemmerde het alleenrecht van apothekers de concurrentie op de markt van de medische hulpmiddelen, waardoor de prijs vaak kunstmatig hoog bleef. 'Voorbeelden uit andere landen tonen dat de prijs van medische hulpmiddelen gevoelig zakt als ze ook buiten de apotheek beschikbaar zijn', klinkt het.

'Eenvoudige producten zoals steriele verbanden zullen straks makkelijker te verkrijgen zijn en goedkoper worden', besluit de minister. 'Als er deskundige uitleg nodig is, dan zullen mensen bij hun apotheker blijven aankloppen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud