Meer dan 4.000 jobs bedreigd door ontslagrondes

De distributie is door de grote ontslagronde bij Carrefour de zwaarst getroffen sector. ©AFP

In de eerste jaarhelft kwamen 4.108 banen op de helling te staan door een collectief ontslag. Dat zijn er meer dan in heel 2017.

Als bedrijven een herstructurering willen doorvoeren of de deuren willen sluiten, moeten ze de wet-Renault volgen. Dat betekent dat ze strikte regels moeten naleven, zoals melden hoeveel werknemers ze willen ontslaan. Zo weet de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg exact hoeveel banen worden bedreigd door zo’n grote ontslagronde. In de eerste zes maanden van dit jaar waren dat er 4.108.

Daarmee is 2018 nu al een slechter jaar dan 2017. Toen kwamen slechts 3.829 banen op de tocht te staan door een grote ontslagronde. Vooral januari (1.861 bedreigde jobs) en mei (1.004 jobs) waren slechte maanden. In januari kondigde de supermarktketen Carrefour aan dat ze 1.233 banen wil schrappen. In mei ging het over meerdere middelgrote ontslagrondes zoals bij Axalta Coating Systems (276 jobs).

De distributie is door de grote ontslagronde bij Carrefour de zwaarst getroffen sector. Ook in de transport en de petrochemie worden heel wat banen bedreigd. Vlaanderen is de zwaarst getroffen regio (1.988 bedreigde banen), voor Brussel (1.483) en Wallonië (637). In Vlaanderen is de provincie Antwerpen het zwaarst getroffen.

Toch zijn de cijfers niet meteen een reden tot paniek of onrust over de economische situatie. In recente jaren werden in 2010, 2012, 2013, 2014 en 2016 in de eerste jaarhelft meer jobs bedreigd door een collectief ontslag. Bovendien heeft de ontslagronde bij één groot bedrijf - zoals bij Carrefour - een grote impact op de cijfers.

De wet-Renault zet een informatie- en consultatieprocedure in gang. Die heeft tot doel zo veel mogelijk banen te redden en duurt gemiddeld 91 dagen. Door de procedures die tussen januari en juni werden beëindigd kon het aantal bedreigde banen worden beperkt van 3.011 tot 2.884.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content