Microsoft werkt aan kassaloze winkel

In België lanceerde de Colruyt-groep vorige week kassaloos winkelen bij dochterketen Spar.

Het techbedrijf Microsoft werkt aan een systeem waardoor kassa's in winkels overbodig worden. Het bedrijf gaat concurrent Amazon achterna.

Twee jaar nadat het techbedrijf Amazon  zijn kassaloze winkel Amazon Go lanceerde bekijken steeds meer bedrijven hoe ze mensen kunnen toelaten een winkel binnen en buiten te laten lopen zonder aan de kassa aan te schuiven. Ook Microsoft  springt op de kar. Dat schrijft het persbureau Reuters op basis van zes bronnen rond het bedrijf. Een team van 10 tot 15 mensen werkt aan het project.

Ze experimenteren met camera's die gemonteerd worden aan winkelkarren en registreren welke producten klanten willen kopen. Ze gaan ook na of smartphones kassaloos winkelen mee mogelijk kunnen maken.

Volgens Reuters voert Microsoft samenwerkingsgesprekken met Walmart  , de grootste supermarktgroep ter wereld en een grote concurrent van Amazon. Ook aan andere winkelketens heeft Microsoft zijn technologie al toegelicht. Het bedrijf wil niet reageren op het nieuws.

Microsoft kan met zijn kassaloos winkelsysteem de omzet van zijn clouddivisie opdrijven.

Colruyt

Amazon heeft één testwinkel van Amazon Go. Klanten moeten aan de ingang van de winkel hun smartphone scannen. Nadien registreren camera's en sensoren wat klanten in hun mandje leggen. Klanten betalen door aan de uitgang simpelweg opnieuw hun smartphone te scannen. Amazon verbetert het systeem. Plannen voor een grote uitrol zijn er nog niet.

In ons land is de supermarktgroep Colruyt   vorige week gestart met kassaloos winkelen. Vier winkels van de dochterketen Spar testen het systeem en in de zomer volgen vier winkels van de dochterketen Okay.

De kassaloze winkel van Colruyt.

Spar- en Okay-klanten moeten gebruik maken van een app op hun telefoon. Als ze een winkel binnengaan, moeten ze aangeven dat ze gaan winkelen. Nadien moeten ze alle producten inscannen die ze willen kopen. Aan de uitgang moeten ze een QR-code scannen, waarna automatisch hun betaalapp (Bancontact, bankapp) tevoorschijn komt. Vervolgens moeten ze betalen. Concurrent Carrefour experimenteert met een gelijkaardig systeem.

In Nederland experimenteert Albert Heijn met kassaloos winkelen. De keten wil de komende jaren 80 kassaloze buurtwinkels openen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect