Advertentie

Miljoenenverlies voor FNG

FNG-CEO Paul Lembrechts. ©Dieter Telemans

De Belgische modegroep FNG leed vorig jaar 77 miljoen euro verlies. Het blijft stil over het nieuwe reddingsplan waarop de directie broedt, al wil die een Zweedse dochter te gelde maken.

Toen in de zomer van 2020 modeketens als Brantano, CKS en Fred&Ginger over de kop gingen, leek het over en uit voor hun toenmalige Belgische moederbedrijf FNG. Maar niets is minder waar. FNG bestaat nog altijd. Dat heeft het te danken aan de overname van de Scandinavische modewebwinkel Ellos. FNG lijfde die eind 2019 in, vlak voor zijn doodsstrijd begon.

Tot daar het goede nieuws, want het overleven van het bedrijf is verre van gegarandeerd. De onderzoeksrechter stelde het in verdenking van fraude. Net als de drie oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke.

Leningen en provisies

Ook operationeel loopt niet alles van een leien dakje. In 2020 boekte FNG 77 miljoen euro nettoverlies, blijkt uit de pas gepubliceerde jaarrekening. De omzet bedroeg 303 miljoen euro. Die inkomsten heeft FNG volledig te danken aan Ellos.

100 miljoen
betaalverplichting
FNG moet het fonds Nordic Capital 100 miljoen euro betalen. Dat geld wil het verzamelen door zijn Zweedse dochter Ellos (deels) te verkopen.

Het verlies is gedeeltelijk te verklaren door de gevolgen van een lening die de failliete FNG-vennootschappen in de lente van 2020 aangingen aan het begin van de coronacrisis. De bank BNP Paribas Fortis leende toen 20 miljoen euro. Intussen heeft FNG die lening terugbetaald.

Daarnaast is er een nog belangrijkere oorzaak van het verlies: een provisie die FNG moest aanleggen. Het bedrijf zette 40 miljoen euro aan de kant om zijn belofte aan Nordic Capital te kunnen waarmaken. FNG beloofde het fonds, dat tot 2019 eigenaar was van Ellos, en de Ellos-directie 100 miljoen euro.

Die dading sloot FNG af omdat de verkopers van Ellos zich bekocht voelen. Ze ontvingen nog niet de volledige overnamesom. Bovendien betaalde FNG deels in FNG-aandelen. Die zijn sinds de faillissementen in de Benelux waardeloos geworden, vonden de voormalige Ellos-eigenaars. Daarop begonnen ze een arbitrageprocedure tegen FNG.

Nog meer huiswerk

Om Nordic Capital helemaal tevreden te stellen - en te kunnen overleven - moet FNG nog verder zijn huiswerk maken. Het Belgische bedrijf broedt met Ellos op een 'kapitaaloperatie'. Door Ellos (gedeeltelijk) te verkopen of naar de beurs te brengen wil FNG voldoende geld verzamelen om Nordic Capital te betalen. Nieuws over de operatie is er niet, maar nog dit najaar wil FNG met een oplossing komen.

FNG-CEO Paul Lembrechts wil dat FNG ook na de operatie aandeelhouder van Ellos blijft. Het is de bedoeling om de Zweedse webwinkel verder uit te bouwen. Wie weet keert FNG via Ellos op een dag terug naar België. Begin dit jaar lanceerde Ellos zijn dochter Jotex in Nederland. Ellos verkoopt ook mode en interieurspullen in Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Polen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud