Moeder Makro wijst bod Tsjechische miljardair af

Metro is in ons land de moedergroep van de Makro-supermarkten. ©BELGA

De Duitse handelsreus Metro vindt het bod te laag en stelt zich vragen bij de financiering ervan.

Het Duitse handelsconcern Metro, in ons land de moeder boven Makro, heeft het overnamebod van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky en zijn beleggingspartner Patrik Tkáč van de hand gewezen. Ze boden 5,8 miljard euro.

Kretínsky heeft via zijn investeringsvehikel EP Global Commerce VI al een belang van 10,9 procent in Metro en heeft de steun van grootaandeelhouder Haniel Finance Deutschland, die 15 procent bezit, en enkele kleinere partijen. Samen is dat goed voor 33 procent. Hij aast nu ook op de rest. Metro roept zijn aandeelhouders echter op om geen actie te ondernemen. Bij de onderneming werken in 36 landen meer dan 150.000 mensen.

Schulden

Volgens een mededeling weerspiegelt het bod onvoldoende het toekomstpotentieel van het concern. Topman Olaf Koch maakt zich bovendien zorgen over de financiering van de deal. Volgens het prospectus zou die overwegend met leningen worden betaald. Deze schulden dreigen uiteindelijk op het handelsconcern zelf te worden afgewenteld, dat op die manier dus minder geld heeft om te groeien in de toekomst, waarschuwt Koch woensdag.

De raad van bestuur van Metro beklemtoont open te staan voor een wijziging van de aandeelhoudersstructuur, 'maar niet onder deze voorwaarden'. Het bod van Kretinsky loopt nog tot 7 augustus. De Tsjech wil minstens 67,5 procent van het kapitaal. Daarvoor heeft hij de steun nodig van twee andere grote partijen (Beisheim Holding en Meridian Stiftung), maar die steunen de top van het concern in zijn stellingname.

Metro is al een aantal jaar bezig met een transformatie van een breed retailconcern naar een specifiek groothandelsbedrijf. Vroeger behoorde ook MediaMarkt tot Metro, maar die elektronicaketen werd in 2017 als onderdeel van detailhandelstak Ceconomy afgesplitst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n