Moederbedrijf boven Blokker doet bod op Hema

©Kristof Vadino

Mirage Retail Group, het moederbedrijf boven de winkelketen Blokker, wil het Nederlandse warenhuisconcern Hema overnemen. Dat is volgens Mirage-eigenaar Michiel Witteveen mogelijk, nu de schuldeisers het in handen hebben gekregen.

'We hebben afgelopen donderdag een bod uitgebracht bij de schuldeisers', zegt Topman Michiel Witteveen van Mirage Retail Group zondag in De Telegraaf. 

De Nederlandse miljardair, die via Mirage eigenaar is van Blokker en Intertoys, zou volgens de krant tot doel hebben om de schuldenberg van Hema te verkleinen van de huidige 880 miljoen euro tot tussen de 400 en 500 miljoen euro. Dat moet gebeuren door het wegstrepen van schulden en nieuwe investeringen. 'Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken', aldus Witteveen.

Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken.
Michiel Witteveen
Topman Mirage, de groep boven Blokker

Intussen maakte Hema bekend dat er een 'akkoord is met de schuldeisers'. De obligatieschulden dalen van 750 miljoen naar 300 miljoen euro. De schulden worden omgezet in aandelen, en de schuldeisers worden dus de eigenaar in plaats van Marcel Boekhoorn, die het bedrijf in 2018 overnam van het Britse investeringsfonds Lion. Door de deal zou het bedrijf meer 'financiële flexibiliteit' krijgen.

Buffer

De schuldeisers hebben zich volgens de warenhuisketen achter de bestaande strategie van HEMA geschaard en zijn ook bereid extra financiële middelen ter beschikking te stellen als buffer. Volgens het Nederlandse zakenblad Financieele Dagblad hebben de schuldeisers nu de handen vrij om Hema door te verkopen, en wordt een overname door Mirage waarschijnlijker. 

'Ik vind Hema een fantastisch mooi Hollands bedrijf', zei de ondernemer dit weekend in het Financieele Dagblad. 'Hema past goed bij deze groep en ik zie op termijn best wat synergie.'

Corona

Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken.
Michiel Witteveen
Topman Mirage, de groep boven Blokker

Hema verkeert al een tijd in moeilijkheden. Door de coronacrisis komt er minder geld binnen, maar de schulden moeten wel worden betaald. Maandag moet een aflossing van ruim 50 miljoen euro gedaan worden. Dat zette de eigenaar Marcel Boekhoorn aan tot onderhandelen met de schuldeisers. Het merendeel van de schulden is echter opgekocht door private equity-fondsen, die tot nu niet bereid waren schulden weg te strepen zonder zelf de zeggenschap te krijgen over Hema.  Boekhoorn stelde voor om 300 miljoen euro aan schulden te laten wegvallen in ruil voor een minderheid in Hema, maar daar namen de schuldeisers geen genoegen mee.

Eerder had Michiel Witteveen nog kritiek op de steun die Hema kreeg van de overheid. 'Waarom moet de Nederlandse belastingbetaler opdraaien voor een bedrijf dat leeggeharkt is door private equity?'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud