Nederlandse dochter Fiets! krijgt uitstel van betalingen

Fiets! heeft problemen bij de verkoop van zijn Nederlandse dochter. ©Dries Luyten

De Nederlandse fietsenketen Hans Struijk Fietsen, sinds 2015 eigendom van het Belgische Fiets!, verkeert in financiële problemen.

Het kreeg woensdag uitstel van betalingen van de rechter. Dat schrijft RTL Z en wordt bevestigd door meerderheidsaandeelhouder Vermec.

Fiets! werkte sinds eind vorige maand aan een verkoop van de Nederlandse dochter. Dat proces kende niet de gewenste afloop, zo erkent Michel Verhaeren, de oud-wegenbouwer en nu CEO van Vermec. ‘Er was interesse voor enkele winkels, maar niet voor allemaal. Dat volstond niet om de schulden te dekken.’

Hans Struijk Fietsen belandde in moeilijkheden door de online prijsbrekers, die actief zijn op de Nederlandse markt. Met een ‘fysieke keten op dure locaties’ is het niet gemakkelijk om te concurreren met die prijsbrekers, zo stelt Verhaeren.

Liquiditeitsproblemen

De verkoop van Hans Struijk Fietsen past in plannen van Fiets! om de Nederlandse markt te verlaten en zich te focussen op de Belgische thuismarkt. Fiets! heeft er een zwaar jaar op zitten. Hendrik Winkelmans, die de keten in 2010 uit de grond stampte, vertrok als CEO.

De Nederlander is erg prijsbewust bij de aankoop van een fiets. Belgen zijn nog meer gesteld op kwaliteit en dienstverlening.
Michel Verhaeren
CEO Vermec

Bij zijn vertrek erkende hij dat Fiets! met liquiditeitsproblemen kampte in 2017. Het bedrijf voerde een kapitaalverhoging van 2,5 miljoen euro door. Dat geld was nodig voor een update van de IT-infrastructuur en een nieuwe hoofdzetel in Temse.

Verhaeren maakt zich sterk dat de moeilijke Nederlandse marktomstandigheden niet zomaar zullen overslaan naar ons land. ‘De Nederlander is erg prijsbewust bij de aankoop van een fiets. Belgen zijn nog meer gesteld op kwaliteit en dienstverlening.’ Fiets! gaat zijn online dienstverlening in België wel verder opschroeven. Zo zullen klanten bijvoorbeeld online afspraken kunnen boeken voor een aankoop of reparatie van hun fiets.

De Hans Struijk-winkels blijven voorlopig wel open. Verhaeren wil zich niet laten vastpinnen op een datum om de verkoop af te ronden. ‘Het zullen geen maanden zijn.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud