Nog geen vonnis over corruptiepraktijken bij Delhaize

De gebouwen van Delhaize aan de Osseghemstraat ©Thierry du Bois

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag nog geen vonnis geveld in het proces over vermoedelijke corruptie bij warenhuisketen Delhaize. Dat zal pas op 26 juni gebeuren.

In het dossier riskeert Hugo J., een voormalig werknemer Delhaize, een celstraf van 3 jaar. De 63-jarige man bereidde binnen het bedrijf de contracten voor bouw- en onderhoudswerken voor en had jarenlang smeergeld en andere voordelen ontvangen van aannemers die voor Delhaize wilden werken. Delhaize, dat de feiten zelf ontdekte, eist een schadevergoeding van 1,4 miljoen euro.

J. was vanaf 1997 hoofd van de dienst calculatie binnen Delhaize en stond in voor de voorbereiding van de contracten met de aannemers. Hij vroeg aan die aannemers om hun oorspronkelijke prijsofferte te laten zakken, zodat hij hen bij de eindverantwoordelijken binnen Delhaize kon aanbevelen en ontving in ruil cash geld, snoepreisjes, tickets voor sportwedstrijden en schilderwerken aan zijn huis. Volgens Delhaize werd er door J. ook met de facturen geknoeid zodat het omkoopgeld aan het bedrijf kon worden doorgerekend, maar dat ontkent de man.

J. werkte samen met een ingenieur die een studiebureau had dat de werven voor Delhaize voorbereidde en opvolgde. Ook die man staat terecht en riskeert een celstraf van 3 jaar, waarvan de helft met uitstel.

Voor vijf aannemers en bouwbedrijven vroeg het parket boetes en celstraffen met uitstel van 1 jaar. Een aantal andere aannemers werd eerst ook vervolgd, maar zij hebben met het parket een minnelijke schikking bereikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud