'Nog maar één kandidaat voor overname HEMA'

HEMA staat te koop sinds zijn schuldeisers het bedrijf afgelopen zomer in handen kregen. ©Peter Hilz

Het Nederlandse investeringsfonds Parcom is de enige kandidaat geworden om de warenhuisketen HEMA over te nemen. Het fonds krijgt de steun van de familie Van Eerd, bekend van de Jumbo-supermarkten.

Het Britse investeringsfonds Alteri is geen kandidaat meer om HEMA over te nemen en daarom is concurrent Parcom voortaan de enige kandidaat-overnemer, schrijft Het Financieele Dagblad op basis van bronnen die het dossier goed kennen. Toch wil dat niet zeggen dat de deal in kannen en kruiken is. Parcom moet nog beginnen aan een diepgaand boekenonderzoek en ook de financiering van de overname is nog niet rond.

Parcom moet nog beginnen aan een diepgaand boekenonderzoek en ook de financiering van de overname is nog niet rond.

Parcom krijgt de steun van de Nederlandse ondernemersfamilie Van Eerd, die met Jumbo de op Albert Heijn na grootste supermarktketen van Nederland bezit. Jumbo is sinds een jaar ook actief in België. Jumbo en HEMA werken nauw samen. Een aantal HEMA-producten zijn bij Jumbo te koop. Jumbo gaat ook enkele HEMA-winkels ombouwen tot Jumbo's.

Schulden

Wie niet meer in het consortium rond Parcom zit, is Marcel Boekhoorn. Hij was tot midden dit jaar nog de eigenaar van HEMA. Maar het bedrijf - dat al jaren kampte met een grote schuldenberg - ontglipte hem toen de winkels dicht moesten door het coronavirus, wat HEMA de genadeslag dreigde te geven.

In extremis scholden de schuldeisers - vooral investeringsfondsen, zoals het Amerikaanse Invesco - 300 miljoen euro kwijt. Ze vroegen wel iets in ruil: alle aandelen. Nadat de schuldeisers HEMA volledig in handen hadden gekregen, besloten ze het bedrijf voort te verkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud