Advertentie

Onderzoeksrechter spit dossier Mega World uit

©Photo News

Het parket van Antwerpen vraagt een onderzoeksrechter om de winkelketen Mega World te onderzoeken. Die moet nagaan of de opvolger van Blokker gesjoemeld heeft. 'Ik ben clean', reageert eigenaar Dirk Bron.

De 123 winkels van Mega World en de 670 werknemers kregen maandag dubbel slecht nieuws. Het parket van Antwerpen vordert een onderzoeksrechter om te onderzoeken of Mega World en zijn eigenaar Dirk Bron strafrechtelijke feiten hebben gepleegd. Dat doet het na een klacht van de vakbond ACV. De onderzoeksrechter van Mechelen zal onderzoeken of er sprake is van valsheid in geschriften, valsheid in jaarrekeningen en misbruik van vennootschapsgoederen.

Ik ga in beroep tegen de beslissing van de rechter.
Dirk Bron
Eigenaar Mega World

'Alles klopt, ik ben volledig clean', reageert Dirk Bron, de Nederlandse eigenaar van Mega World, op het nieuws. 'Als het om fouten gaat van vorig jaar, dan ben ik niet verantwoordelijk. Dan moeten ze in Amsterdam wezen, bij de Blokker-holding (tot begin vorig jaar de eigenaar van Mega World, red.).'

Bewindvoerders

Boven op het nieuws over het gerechtelijk onderzoek raakte bekend dat de ondernemingsrechtbank van Mechelen het bedrijf niet beschermt tegen zijn schuldeisers. Daardoor komt een faillissement van de keten, die begin dit jaar nog Blokker heette, dichterbij.

De ondernemingsrechtbank oordeelde dat bij het verzoek onvoldoende correcte en cruciale stukken waren gevoegd om een juist financieel beeld te geven van de onderneming. Daarom werd besloten het verzoek onontvankelijk te verklaren.

De rechter stelde wel twee bewindvoerders aan. Zij moeten het bedrijf weer op de rails krijgen. Daar gaat eigenaar Bron niet mee akkoord. 'Ik ga in beroep', laat hij weten. 'We hebben onze documenten klaar.'

De nieuwe ontwikkelingen zijn slecht nieuws voor Mega World. 'De kans op overleven is klein', zegt Inge De Beule van de vakbond BBTK. 'De bewindvoerders zullen nu kijken of het nog mogelijk is het bedrijf te redden. Indien ja, hoeveel winkels en personeelsleden zullen dan verder kunnen?'

Schuldenlast

Mega World, dat pas in februari in handen kwam van de Nederlandse zakenman Bron, telt 123 winkels en 670 werknemers. Het bedrijf kwam al snel in de problemen vanwege een te grote schuldenlast en de gevolgen van de coronacrisis.

De bonden en de schuldeisers hadden zich tegen gerechtelijke bescherming verzet. De rechtbank volgt hen daar nu in.

Topman Rudy Claes had eerder een herstelplan voorgesteld dat focust op kostencontrole. Winkelsluitingen of ontslagen kwamen daar niet in voor. De bonden en de schuldeisers vonden die plannen te vaag en verzetten zich tegen gerechtelijke bescherming. De rechtbank volgt hen daar nu in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud