Ongerustheid bij vakbonden over lot Brantano

Van de ruim 3.000 werknemers van FNG werken er zowat 800 voor Brantano. ©Wouter Van Vooren

De vakbonden houden 'hun hart vast' voor de toekomst van de schoenenketen Brantano, nu blijkt dat de moedergroep FNG in slechte papieren zit. 'We vrezen voor de impact op de tewerkstelling', zegt een vakbondsafgevaardigde.

FNG maakte donderdag zijn resultaten bekend voor 2019. Door torenhoge waardeverminderingen slikte de modegroep een nettoverlies van 292 miljoen euro op een omzet van 489 miljoen. De schuldenberg is vorig jaar gegroeid tot 734 miljoen euro (inclusief leaseschulden). Die resultaten houden nog geen rekening met de coronacrisis, die de winkelketens midscheeps treft.

De cijfers van de groep hebben de vakbonden bij Brantano, een van de ketens van FNG, doen schrikken. 'We hadden altijd het gevoel dat heel onduidelijk werd gecommuniceerd bij FNG. We hebben vragen gesteld over de leningen en de vele overnames. We waren natuurlijk blij met de investeringen in Brantano, maar dit is toch iets anders', klinkt het bij de vakbonden.

De bonden overleggen dinsdag met de directie. Ze hopen dan op meer duidelijkheid. 'Er is een heel grote put. De vraag is hoe die wordt gevuld.' 

Bij FNG werken ruim 3.000 mensen, verspreid over België, Nederland en Scandinavië. Brantano heeft zo'n 800 werknemers.

Respijt

Door de financiële situatie, die door de coronacrisis verergerd is, vragen velen zich af of FNG dit overleeft. Tegen eind deze maand wordt duidelijk of de obligatiehouders FNG tot eind dit jaar respijt geven.

Als er een grote schuldherschikking komt, dreigen de kleine beleggers hun broek te scheuren, net als de Vlaamse belastingbetaler. De Vlaamse overheid heeft via de publieke investeringsmaatschappij PMV zowat 25 miljoen euro in de modegroep geïnvesteerd. Tal van banken hebben honderden miljoenen euro’s aan FNG geleend.

Als de modegroep haar schuldeisers niet kan overtuigen, lijkt een WCO-procedure (het vroegere gerechtelijk akkoord) de enige manier om zich tegen hen te beschermen.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud