Advertentie

Ook CoolCat België vraagt faillissement aan

Een winkel van de keten Coolcat. ©Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

De kledingwinkels gooien na de ondergang in Nederland nu ook hier de handdoek in de ring. Daardoor riskeren 163 werknemers hun baan te verliezen.

Kledingketen CoolCat heeft nu ook het faillissement aangevraagd voor haar Belgische activiteiten. De 17 winkels in België sluiten per direct de deuren, zo laat een woordvoerder van CoolCat weten. CoolCat België, dat ook een hoofdkantoor heeft, telt 163 werknemers.

Twee weken geleden liet het modebedrijf al weten in Nederland het faillissement aan te vragen. De Nederlandse winkels zijn nog wel open om de mogelijkheden op een doorstart te vergroten. Ze worden ook nog bevoorraad met nieuwe kleding die voor de voorjaarscollectie was aangeschaft.

Volgens CoolCat werd aanvankelijk gekeken of de buitenlandse winkels door konden gaan, maar CoolCat Belgium kwam tot de conclusie dat de winkels zonder de Nederlandse organisatie geen kans van slagen hadden en vroeg daarom maandag het faillissement aan. De ondernemingsrechtbank moet zich daar nu over uitspreken.

Winst

Het bedrijf oordeelde dat een gerechtelijke reorganisatie 'geen kans van slagen heeft'. Nochtans was CoolCat Belgium winstgevend, althans in 2017. Er was toen 0,4 miljoen euro nettowinst op een omzet van ruim 18 miljoen en bijna 10 miljoen euro overgedragen winst. Daar staat tegenover dat België tot een maximum van 22,5 miljoen euro borg stond voor de bankfinanciering van het Nederlandse moederhuis. Bij een effectief faillissement moet een curator bekijken of de Belgische winkels weer open kunnen gaan.

De ondergang heeft zoals bij andere kledingbedrijven te maken met de zeer uitdagende marktomstandigheden, onder meer de invloed van e-commerce. CoolCat heeft ook nog zes vestigingen in Frankrijk en twee in Luxemburg. Die blijven volgens een woordvoerder gewoon open. Dat geldt ook voor de webwinkels in die landen, evenals in Nederland en in Duitsland. In dat laatste land is CoolCat alleen online actief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud