Oprichter discountketen Zeeman overleden

Jan Zeeman. ©rv

Jan Zeeman, oprichter van de discountkledingketen Zeeman en een van de rijkste Nederlanders, is op 78-jarige leeftijd overleden.

Zeeman was de zoon van een textielhandelaar opende hij in 1967 zijn eerste textielwinkel in Alphen aan den Rijn. De formule van textiel voor een lage prijs sloeg aan en vanaf 1974 groeide het bedrijf door een aantal grote overnames nog harder.

Met de overname van 160 winkels van Loek Brons in 1980 werd Zeeman in één klap de grootste 'textielsuper' van Nederland. Ook de ketens Turkenburg en Gazan slokte hij op. Volgens het zakenblad Quote behoorde Jan Zeeman met een geschat vermogen van ruim 800 miljoen euro tot de 25 rijkste Nederlanders.

In de jaren 90 zocht Zeeman het nabije buitenland op. Jan Zeemans visie was eenvoudig: 'Goede kleding en textiel hoeft niet duur te zijn'. Ruim 3,5 miljoen onderbroeken per jaar verkocht hij. De ondernemer was ervan overtuigd dat ook mensen die goed hun boterham verdienen, het liefst zo weinig mogelijk voor basistextiel betalen.

Onderbroeken

'Alles zelf doen' was Zeemans credo. In een tijd waarin alle bedrijven hun transport uitbesteedden, zwoer hij bij zijn eigen vrachtwagens. Ook de reclame nam hij zelf in handen. Eigenhandig ontwierp hij het logo van zijn winkelketen: een matroos achter een scheepsrad.

3,5 miljoen
Onderbroeken
Het familiebedrijf verkoopt ruim 3,5 miljoen onderbroeken per jaar.

In 1999 nam hij afscheid als CEO van Zeeman Groep.  Sinds 2014 was hij ook geen bestuurder meer. Het familiebedrijf is intussen gevestigd in zeven landen en heeft het bijna 1.300 vestigingen. De budgetkledingwinkel heeft nog ruim 500 Nederlandse filialen.

Er werken in totaal bijna 8.000 mensen bij Zeeman, van wie zo'n 3.000 in Nederland. Het hoofdkantoor, verrassend klein voor zo'n grote onderneming, staat niet in een grote stad als Amsterdam of Rotterdam, maar nog steeds in Alphen aan den Rijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud