Advertentie

Optiekketen Hans Anders in de etalage

Hans Anders heeft 95 winkels in België. De keten telt er in gans Europa meer dan 430.

De financiële eigenaars van Hans Anders zetten de optiekketen in de etalage. Ze hebben ING gemandateerd om een koper te vinden. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

De private-equitygroepen Alpinvest en Alpha bevroegen onlangs meerdere banken. Uiteindelijk viel hun keuze op ING. Het ganse proces zit nog in een beginstadium.

De twee investeringsfondsen kochten de optiekketen vier jaar geleden over van Gilde en Comnaar Investments. Hoeveel ze toen op tafel legden, is niet bekend. Ook het management stapte naar aanleiding van die transactie in.

Drie keer Hans

Hans Anders zit al ruim dertig jaar in het straatbeeld. De keten opende haar eerste winkel in 1982 in Amsterdam. De oprichters zijn drie mannen met dezelfde voornaam: Hans. De overlevering vertelt dat ze een collectie goedkope Japanse kwaliteitsbrillen zagen en dat ze begrepen dat de marges van opticiens aan de basis lagen van de hoge brilprijzen. Daarom besloten ze de markt ‘anders’ te benaderen.

De optiekketen heeft ondertussen meer dan 250 verkooppunten in Nederland. In ons land zijn er 95 winkels, verspreid over Vlaanderen en het zuiden van het land. De laatste Belgische winkel opende in mei in het Wijnegem Shopping Center. De optiekketen is ook in Frankrijk actief en sinds 2013, via de overname van Direkt Optik, eveneens in Zweden.

Hans Anders verkoopt brillen van het eigen merk, maar ook van andere merken (zoals Tommy Hilfigers, Calvin Klein, Polaroids en DNKY’s). Daarnaast biedt het ook lenzen en hoorapparaten aan, eveneens tegen scherpe prijzen. ‘We willen niet zozeer de Colruyt van de brillenbranche zijn’, verklaarde een manager onlangs. ‘We zijn eerder een mengeling van Colruyt en Ikea.’

De groep realiseert een omzet van 140 miljoen euro. De operationele kasstroom (ebitda) zou ongeveer 30 miljoen euro bedragen. In 2011 lagen de inkomsten hoger (169 miljoen euro), maar was de keten minder rendabel met een ebitda van 26,1 miljoen.

Pearle

Investeringsfondsen komen in aanmerking voor de overname, net als industriële spelers. Optiekreus Grandvision - onder meer bekend via de Pearle-keten - zou ook op de proppen kunnen komen, maar een overname van Hans Anders zou in het geval van een overname mogelijk concurrentieproblemen kunnen opleveren.

Het beursgenoteerde Grandvision  is in 43 landen aanwezig via zo’n 5.600 winkels. In Nederland telt Pearl 280 winkels, in ons land 195.

Alpha noch Alpinvest hebben een Belgische onderneming in portefeuille.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud