Overnamekoorts stuwt Makro-moeder Metro hoger

De groothandelketen Metro heeft te lijden onder de Russische sancties. ©REUTERS

De aandelen van de Duitse groothandelsketen staan 11 procent in de plus als reactie op een eventueel overnamescenario.

De Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky en de Slovaakse investeerder Patrik Tkac bouwen een aanzienlijk belang op in Metro . Het duo maakte vrijdag bekend dat het een belang van 7,3 procent overneemt van het investeringsbedrijf Franz Haniel. Daarnaast onderhandelt het met Ceconomy over diens aandeel van 10 procent in de keten. 

'Als de investeerders het belang van Ceconomy kopen, moeten ze een overnamebod lanceren', schrijft Fabienne Caron, analiste bij Kepler Cheuvreux. 'We zien die veranderingen in de aandeelhoudersstructuur graag gebeuren.' Een publiek overnamebod is verplicht volgens de Duitse wet als hun belang meer dan 30 procent bedraagt.

Kretinsky gaf aan het volledige belang van 22,5 procent van Haniel over te nemen als de vooruitzichten van Metro verbeteren. Haniel maakt een einde aan zijn investering van 50 jaar in Metro nadat het de voorbije jaren een half miljard verloren heeft aan de belegging.

Shortsellers

De positieve koersreactie wordt versterkt door shortsellers - die geleende aandelen verkopen in de hoop ze later goedkoper terug te kopen - die hun positie sluiten. Het aandeel is een van de meest geshorte op de Duitse beurs. Metro kreeg dit jaar zware klappen door zijn blootstelling aan Rusland. De Russische activiteiten raakten in het slop door internationale sancties. Sinds begin dit jaar verloor Metro 40 procent van zijn waarde.

Ook het aandeel van Ceconomy stijgt door het nieuws. Ceconomy is de consumentenelektronicatak van Metro - hier bekend van Media Markt - die vorig jaar werd afgesplitst in een poging om beide bedrijven flexibeler en meer gefocust te maken. 

Van het investeerdersduo Kretinsky-Tkac is weinig bekend. Tkac is mede-eigenaar van J&T, een investeringsgroep actief in Tsjechië en Slovakije. Kretinsky controleert Energeticky a Prumyslovy, een Tsjechisch energie- en infrastructuurbedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect