PMV investeert 15 miljoen euro in Brantano-moeder

Ondernemer Dieter Penninckx kocht in de afgelopen jaren een mode-imperium van 460 miljoen euro omzet bijeen. ©Thomas De Boever

Met een nieuwe kapitaalverhoging kan de Belgische modegroep FNG zijn schuldgraad afbouwen en voort groeien.

Het investeringsfonds PMV investeert 15 miljoen euro in de Belgische modegroep FNG  van ondernemer Dieter Penninckx. Het overheidsfonds zal daarmee een belang vergaren van zo'n 5 procent in de modegroep achter merken als Brantano, CKS, Fred & Ginger en Claudia Sträter.

Obligatie

72
In het voorbije jaar haalde FNG de deal met PMV incluis in totaal 72 miljoen euro op.

De deal gaat door wanneer FNG op de beurs van Amsterdam zijn fixingmarktnotering omruilt voor een meer verhandelbare continue notering. 'Dat zal wellicht voor het jaareinde gebeuren', zegt Penninckx.

In het afgelopen jaar haalde FNG al 57 miljoen euro op door een obligatie-uitgifte in november en een in juli.

Penninckx heeft het geld nodig, want in de afgelopen jaren kocht hij verschillende ketens - waaronder Brantano en het Nederlandse Miss Etam - om ze samen te voegen tot een mode-imperium dat vorig jaar 460 miljoen euro omzet boekte in de hele Benelux. Door een groot bedrijf te creëren hoopt hij door schaalgrootte kosten te besparen en daardoor meer winst te maken.

Blijven groeien

25%
In Nederland verkoopt FNG 25 procent van zijn kleding online. In België 14 procent.

Penninckx wil blijven investeren in groei, ook door overnames. 'We zullen dankzij het geld van PMV onze schuldenlast kunnen verlagen (178 miljoen euro in 2016, red.) en verder groeien.'

Geld inzamelen is niet gemakkelijk in de modesector, die in 2016 in België zware klappen kreeg. 'Het is onze bedoeling te investeren in moeilijke sectoren, die niet bovenaan het lijstje van investeerders staan', zegt Roald Borré van PMV. 'Bovendien heeft FNG in het verleden bewezen succes te kunnen boeken in een moeilijke sector, onder andere met e-commerce.' In Nederland verkoopt FNG 25 procent van zijn kleding via het internet. In België 14 procent.

Nettoverlies

FNG is geen winstmachine, maar het bedrijf doet het beter dan heel wat andere concurrenten. Operationeel (ebit) maakte FNG vorig jaar 5,1 miljoen euro winst. Het nettoverlies bedroeg 1,4 miljoen euro.

70 procent van FNG is in handen van Penninckx, zijn vrouw Anja Maes en zijn vrienden Manu Bracke en Emile Lathouwers, de oprichter van keten A.S. Adventure. Ook schoenenfamilie Torfs (4%), de Lotus Bakeries-familie Boone (4%), ondernemers Jos Sluys (8%), Urbain Vandeurzen (4%) en Peter Paul De Vries (2,5%) zitten in het kapitaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud