Advertentie

PREVIEW Afgeslankt Delhaize zet margejacht verder

Delhaize-topman Pierre-Olivier Beckers is aan zijn laatste maanden als CEO bezig - Foto Belga ©BELGA

Kleinhandelaar Delhaize publiceert donderdag voorbeurs zijn tweedekwartaalresultaten. Het management vreest vooral dat de markt te veel rekent op een herhaling van de uitzonderlijk sterke eerstekwartaalcijfers. Intussen heeft topman Pierre-Olivier Beckers al heel wat vet weggesneden.

Eerst een snelle blik op de cijfers van de analistenconsensus. De omzet zou met 5,3 procent terugvallen tot 5,3 miljard euro. De recurrente bedrijfswinst zou een schamele 2 procent terugvallen tot 180 miljoen euro. Afhankelijk van hoe optimistisch de analisten zijn over de VS, zou de marge tussen 3,3 en 3,6 procent moeten uitkomen. Netto zou er wel een toename van 14 procent tot 99 miljoen euro uit de brand moeten gesleept worden.

Dat laatste groeicijfer moet echter met een korrel zou genomen worden. Het is immers moeilijk om een vergelijking te maken met het Delhaize van vorig jaar met dat van nu. De Albanese activiteiten gingen de deur uit, de cijfers van de Indonesische dochter worden anders geboekt en intussen werden ook Sweetbay, Harveys en Reid's in de VS en de Montenegrijnse winkels verkocht.

Delhaize heeft echter nog geen pro forma-cijfers opgemaakt van de tweedekwartaalcijfers in 2012, waarbij de verkochte Amerikaanse ketens uit de resultaten werden gelicht. Het maakt de vergelijking met het jaar voordien moeilijk.

Pasen

Dat neemt allemaal niet weg dat de analisten algemeen optimistisch zijn voor het tweede kwartaal. Delhaize waarschuwde wel al dat we de lijn van de erg sterke eerstekwartaalresultaten niet zomaar mogen doortrekken naar de rest van het boekjaar. Er is om te beginnen al een kwartaaleffect, waarbij de piekverkopen van Pasen dit jaar nog in het eerste kwartaal vielen.

Maar in de VS is Delhaize wel verlost van het weinig rendabele Sweetbay, terwijl in België sectorgenoot Colruyt eerder al melding maakte van een wat afgekoeld concurrentieel klimaat, waardoor de druk op de prijzen, en dus de marges, wat afnam. Gemiddeld verwachten analisten een vergelijkbare omzetgroei (omzetgroei uit een gelijk aantal winkels) van een kleine anderhalve procent in de VS en een dikke 2 procent in België.

Beckers

Delhaize moet ook nog wat meer duidelijkheid geven over de impact van de verkopen op de jaarprognose. De algemene verwachting is wel dat het management zal blijven bij zijn voorspelling van een bedrijfswinst (ebit) van 775 miljoen euro. ING-analist Marco Gulpers merkt op dat dat eigenlijk zou neerkomen op een onderliggende verhoging van de prognose, aangezien er intussen zowat 10 procent - zij het weinig rendabele - omzet bij Delhaize America is weggesneden.

De kans lijkt klein dat we donderdag meer te horen zullen krijgen over de opvolger van Beckers, die tegen het einde van het jaar een stap opzij zet. Vermoedelijk komt die aankondiging er pas tegen de Capital Markets Day, het evenement waarop Delhaize de markt zal informeren over de nieuwe strategie voor de komende jaren. Wegens het vertrek van Beckers werd dat event uitgesteld in het voorjaar. Een nieuwe datum is er voorlopig nog niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud