Prijzenoorlog zadelt Tesco op met monsterverlies

Tesco boekte een verlies van 6,4 miljard pond in zijn gebroken boekjaar eindigend in februari. ©Bloomberg

De Britse supermarktketen Tesco heeft afgelopen boekjaar een verlies geleden van maar liefst 6,4 miljard pond - omgerekend zo'n 9 miljard euro. Daarmee koopt Tesco zich een plaatsje in de weinig benijdenswaardige top 5 van grootste verliescijfers in het Verenigd Koninkrijk.

6,38 miljard pond, zoveel bedroeg het verlies van Tesco precies. Een hallucinant cijfer voor wat ooit de meest dominante supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk was.

Het monsterverlies is voor een  deel te wijten aan de ingrepen van nieuwe CEO Dave Lewis. Die ging met de botte bijl door de organisatie en sloot een 50-tal winkels. Op die eigendommen worden nu waardeverminderingen van zo'n 3 miljard pond genomen.

Maar ook operationeel draait het allesbehalve lekker bij Tesco - wat meteen ook de reden was voor de botte bijl van Lewis. De groep is aan een ongeziene machtsstrijd bezig in het Verenigd Koninkrijk, waar discounters als Aldi en Lidl agressief marktaandeel winnen. Om dat te counteren zijn klassieke ketens als Tesco, Sainsbury's of Morrisons onderling een prijzenoorlog begonnen in het wat 'hogere' segment van de markt.

Dat resultaat is extreem zichtbaar in de cijfers van Tesco. De handelsomzet van Tesco - het geld dat binnenkomt uit de winkels zelf - kelderde met 60 procent, van 3,3 miljard pond naar 1,4 miljard pond. Dat is het zwakste cijfer in meer dan een decennium tijd.

Het monsterverlies levert Tesco een - weliswaar gedeelde - vijfde plaats op in de ranglijst van grootste verlierscijfers van het Verenigd Koninkrijk. Ook telecomgroep Cable & Wireless rapporteerde al eens een verlies van 6,4 miljard pond. Enkel Royal Bank of Scotland, Vodafone (2x) en bankgroep Lloyds deden het nog slechter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud