Primark kent goed begin van 2015

Primarkklanten lijken de weg naar hun favoriete winkel goed te vinden. ©REUTERS

De Ierse winkelketen Primark heeft geen last van de crisis in de retailsector. De operationele winst van de retailwinkel steeg de eerste helft van het boekjaar met 11 procent ten opzichte van het resultaat vorig jaar.

Primark , de modeketen die furore maakt door kwaliteitsvolle en betaalbare kledij aan te bieden, boekte in de eerste helft van het boekjaar 2015 een operationele winst van 322 miljoen pond (448 miljoen euro). Dat is een stijging met 11 procent ten opzichte van het resultaat vorig jaar. De omzet nam met 15 procent toe tot 2,5 miljard pond.

Expansie

De uitstekende cijfers van Primark komen op het juiste moment. Moederconcern AB Foods  mikt dit jaar namelijk op de introductie van zijn retailtak in de Verenigde Staten. Boston zou de eer krijgen om in het najaar de eerste Amerikaanse Primarkwinkel te mogen verwelkomen.

Toch waarschuwt George Weston, CEO van AB Foods, voor overdreven enthousiasme. Primark koopt immers hun kledij in dollar, om ze daarna door te verkopen in euro of pond. De sterke dollarkoers kan dus een probleem vormen.

'We kennen inderdaad moeilijkheden met de actuele dollarkoers. Het zal hoe dan ook een impact hebben op het verdere verloop van het financiële jaar', klinkt het bij Weston. Het concern gaf aan dat het de kosten niet zal doorrekenen naar de klant, wat betekent dat de winstmarges kunnen aangetast worden.

Primark heeft twee vestigingen in België (Luik en Brussel), daar komen dit jaar nog twee bij (Gent en Hasselt). De retailketen heeft 293 ketens over de hele wereld, waar zo'n 52000 werknemers werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud