Rechter beslist op 15 juli over voorlopige bewindvoerders FNG

Brantano is de bekendste keten uit de FNG-groep, die een overlevingsstrijd aan het voeren is. ©katrijn van giel

De rechtbank beslist midden juli over de vraag van de FNG-vakbonden om voorlopige bewindvoerders aan te stellen bij de modegroep. 'De benoeming van de nieuwe CEO en de exit van de vroegere top is een stap in de goede richting', luidt het.

De vakbonden eisen al enkele weken dat de oude directie van FNG vertrekt. Ze hebben geen vertrouwen meer in het oprichterstrio dat tot voor kort aan het roer stond.

De rechtbank van Mechelen boog zich maandagmorgen opnieuw over hun vraag om voorlopige bewindvoerders aan te stellen. Een beslissing viel er evenwel niet: de rechtbank nam de zaak in beraad en zal op 15 juli haar beslissing bekendmaken.

Nieuwe CEO

Tussen de oorspronkelijke aanvraag van de vakbonden en de zitting van maandag besliste FNG evenwel al om Paul Lembrechts (ex-CEO van de VRT) als interim-CEO te benoemen. Dat werd zaterdag bekendgemaakt. De vakbonden vinden dat een 'positieve eerste stap'. 'We hebben daarmee al voor een stuk ons doel bereikt', zegt Anouck Vermoortele, de advocate van de socialistische vakbond ABVV.

De drie voorlopige bewindvoerders die de vakbonden naar voren schuiven zijn Albert Bauwens (Decupere & Partners) - ooit aangesteld als crisismanager in het Optima-dossier -, bedrijfsrevisor Dirk Smets en retailspecialist Steve Tummeleer.

Bescherming

De FNG-saga gaat intussen voort. Woensdag spreek de Mechelse ondernemingsrechter zich uit over de aanvraag van het met schulden beladen FNG om bescherming tegen de schuldeisers te bekomen voor zijn dochtervenootschappen Brantano, FNG International en Market Retail Belgium. Ook woensdag zal de vastgoedgroep Retail Estates, dat een 30-tal Brantano-winkels aan FNG verhuurt, weten of de rechter oor heeft naar haar aanvraag tot toezicht op Brantano .

In theorie moet FNG later deze week ook zijn jaarverslag over het boekjaar 2019 publiceren. Maar sommige waarnemers twijfelen eraan of die timing gehaald wordt.

Het is onze diepste overtuiging dat alleen een gerechtelijk onderzoek de onderste steen in dit onfrisse verhaal kan bovenhalen.

Volgende week donderdag moet een laatste groep obligatiehouders beslissen of ze de modegroep tot eind dit jaar respijt geeft. Van vier andere groepen obligatiehouders kreeg FNG al uitstel. Parallel voert FNG ook nog gesprekken met zijn banken, leveranciers, huisbazen en met de vakbonden.

Constructies

De bonden willen dat het gerecht het FNG-dossier van nabij bekijkt. 'Het is onze diepste overtuiging dat alleen een gerechtelijk onderzoek de onderste steen in dit onfrisse verhaal kan bovenhalen', verklaarden ze vorig week.

Er rezen de jongste weken veel vragen over constructies en deals die FNG in Aziƫ, Zwitserland en Luxemburg opzette. Al bijna een jaar eist de beurswaakhond FSMA opheldering, maar het bedrijf weet zelf niet hoe alle constructies in elkaar zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud