Resortecs bouwt eerste oven voor kledij met smeltend garen

Het atelier van Resortecs. ©Tim Dirven

De start-up Resortecs tekent voor een Belgische primeur met zijn plannen voor een recyclageoven voor kleding. Op termijn wil het de hele branche op zijn kop zetten.

De Oost-Vlaamse start-up Resortecs, die met zijn smeltend garen een revolutie in de recyclage van textiel wil ontketenen, heeft bijna 1 miljoen euro opgehaald voor de bouw van zijn eerste demontageoven. Die moet helpen om op termijn op grote schaal kleding te recycleren.

Momenteel is dat nog niet vanzelfsprekend omdat kledingstukken niet alleen uit stof bestaan, maar ook uit knopen, ritsen en labels, die met de hand gedemonteerd moeten worden. Dat is duur en arbeidsintensief werk, waardoor veel kleding weggegooid of verbrand wordt. Jaarlijks wordt zo 34 miljoen ton textiel verspild, goed voor meer dan 400 miljard euro.

Om dat euvel aan te pakken, ontwikkelt Resortecs draden en knopen die smelten bij temperaturen van 150 à 200 graden. Hoog genoeg om zonder gevaar in de wasmachine te kunnen en laag genoeg om andere materialen niet te beschadigen als ze in de recyclageoven belanden. ‘De naden verdwijnen en alle onderdelen die de recyclage blokkeren, komen los en worden automatisch gesorteerd’, zegt industrieel designer Cédric Vanhoeck. Hij richtte de start-up in 2017 op samen met zijn jeugdvriendin Vanessa Counaert.

Grote Europese kledingmerken

Om een echte commerciële doorbraak te bereiken, wil Resortecs nu een demontageoven bouwen, waarin 1.500 kledingstukken per uur kunnen worden gedemonteerd.

Resortecs ontwikkelt draden en knopen die smelten bij 150 à 200 graden. Hoog genoeg om zonder gevaar in de wasmachine te kunnen en laag genoeg om andere materialen niet te beschadigen als ze in de recyclageoven belanden.

Een eerste oven komt op het terrein van Purify Manufacturing, een joint venture van de Amerikaanse technologieleverancier Purfi Global en de Belgische textielgroep Concordia Textiles. Die recycleert met een revolutionaire technologie katoen en polyester tot vezels, zonder dat de kwaliteit van de vezels daalt. Daardoor kunnen die opnieuw gebruikt worden. 'Dankzij de combinatie van onze technologieën zijn we in staat om tot 7 ton textiel per dag te recycleren', zegt Vanhoeck.

Naast de 960.000 euro die Resortecs ophaalde via subsidies van Vlaio en leningen van het Vlaams investeringsagentschap PMV, Fashion for Good en het sociaal impactfonds Trividend hoopt het nog 350.000 euro extra binnen te halen. Dat geld moet dienen om commerciële profielen aan te werven en de recyclageplannen te verfijnen.

'We willen zo de vraag van de internationale modemerken beantwoorden', zegt Vanhoeck. 'We willen hen een complete oplossing aanbieden, waarmee ze materialen uit onverkochte en geretourneerde kledingstukken van de hoogste kwaliteit kunnen hergebruiken.' Resortecs heeft momenteel pilootprojecten lopen met een hele reeks grote Europese kledingmerken en enkele Amerikaanse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud