RVA: 'Wie winkel vrijwillig sluit, kan tijdelijke werkloosheid aanvragen'

Verschillende winkels, zoals Decathlon, sluiten vrijwillig hun deuren in de strijd tegen het coronavirus. ©Kristof Vadino

De Rijks­dienst voor Ar­beids­voor­zie­ning is bereid tijdelijke werkloosheid goed te keuren bij JBC, Schoenen Torfs en co., die vrijwillig sluiten tijdens de week.

Meerdere winkelketens kondigden maandag aan dat ze voortaan hun winkels door de week gesloten houden. Het gaat om JBC, Schoenen Torfs, Coolblue, Exki en Proximus. Ze willen zo de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

De kans is groot dat die bedrijven hun personeel tijdelijk werkloos kunnen laten verklaren, valt te horen bij de werkloosheidsdienst RVA. 'Wie zijn winkels vrijwillig sluit vanwege het coronavirus, kan werkloosheid aanvragen wegens overmacht', zegt woordvoerder Lennart Tobback. 'Binnen drie dagen handelen wij de aanvraag af. De kans dat ze wordt goedgekeurd, is groot.'

Wie zijn winkels vrijwillig sluit door het coronavirus, kan werkloosheid aanvragen wegens overmacht.
Lennart Tobback
Woordvoerder RVA

Het nieuws is een meevaller voor de bedrijven. Zonder tijdelijke werkloosheid moeten ze hun personeel uit eigen zak voort betalen.

Uitzondering

De RVA maakt een uitzondering. In normale omstandigheden zouden de bedrijven een aanvraag van werkloosheid wegens economische redenen moeten doen. Die procedure duurt twee weken. Bovendien zou vaak een njet volgen. Werkloosheid om economische redenen wordt alleen toegekend als de omzet daalt, en niet omdat alle winkels dichtgaan.

De ketens konden voor maandag al werkloosheid aanvragen voor personeel dat in het weekend werkt. De regering verplicht winkels sinds eind vorige week in het weekend te sluiten. Apotheken en supermarkten mogen wel openblijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud