Sainsbury's en Asda creëren Britse supermarktreus

De combinatie van Sainsbury's en Asda onttroont Tesco als grootste supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk. ©REUTERS

De nummers twee en drie van de Britse supermarkten, Sainsbury's en Asda, kondigen een fusie aan en onttronen daarmee Tesco.

De Britse supermarktketen Sainsbury's slokt Asda op. Dat blijkt uit een communiqué van de twee groepen. In ruil krijgt Walmart , de Amerikaanse eigenaar van Asda, 42 procent van de aandelen in de fusiegroep en 2,975 miljard pond (3,38 miljard euro) cash. Dat waardeert Asda op zo'n 7,3 miljard pond.

De combinatie zou een supermarktketen opleveren met bijna 2.800 vestigingen, 330.000 werknemers en een omzet van ruwweg 51 miljard pond (11,3 miljard euro). Met een marktaandeel van 15,8 procent is Sainsbury's de op één na grootste Britse supermarkt, op ruime afstand van marktleider Tesco (28 procent). Asda is met een marktaandeel van 15,3 procent derde.

Omdat de combinatie van Sainsbury's en Asda bijna een derde van de Britse markt zou inpalmen, verwachten analisten dat de combinatie honderden vestigingen zal moeten afstoten om goedkeuring van de mededingingsautoriteiten te krijgen. De vakbonden vrezen dat duizenden werknemers hun baan verliezen.

Sainsbury's maakt zich sterk dat de operatie voor minstens 500 miljoen pond aan synergieën moet opleveren. Het benadrukt dat er door de deal geen sluitingen gepland zijn van supermarkten. De CEO van Sainsbury's, Mike Coupe, zal de nieuwe supermarktreus leiden.

Aldi en Lidl

De fusie is een reactie op het oprukken van de Duitse lowcostketens Aldi en Lidl in het Verenigd Koninkrijk. Die twee concerns zijn bezig met een ongezien offensief. Aldi zag zijn marktaandeel de afgelopen tien jaar stijgen van 2,6 procent tot meer dan 7 procent. Lidl groeide in dezelfde periode van 2,2 procent naar 5,2 procent.

Daar heeft vooral Asda last van, dat voor de komst van de Duitse lowcosters de naam had goedkoop te zijn. De supermarkt is sinds 1999 in handen van het Amerikaanse Walmart, dat destijds 6,7 miljard pond voor het zieltogende concern betaalde. Terwijl Sainsbury's vooral actief is in het zuiden van het land en rond Londen, staat Asda sterk in het noorden.

Verder voelen alle supermarktketens wereldwijd de hete adem van de e-commerce in hun nek. Sinds Amazon in juni vorig jaar het Amerikaanse Whole Foods voor 13,7 miljard dollar opslokte, zinnen de klassieke bakstenen supermarktketens op een antwoord. Door de krachten te bundelen, staan Sainsbury's en Asda in ieder geval sterker tegenover hun toeleveranciers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud