Advertentie

'Samsonite knoeide met boekhouding'

Samsonite heeft in Oudenaarde een grote productiesite ©Jonas Roosens

De Amerikaanse tassen- en kofferfabrikant Samsonite - die een grote vestiging heeft in Oudenaarde - kreeg op de beurs van Hongkong een dreun van bijna 10 procent na aantijgingen over geknoei met de boekhouding.

Volgens het Canadese hefboomfonds Blue Orca Capital heeft Samsonite zijn winstmarges opgekrikt door te rommelen met voorraden en rekeningen en voerde het dubieuze boekhoudkundige ingrepen uit bij de overnames van de voorbije jaren. Samsonite zou ook zijn tanende groei hebben verborgen via met schulden gefinancierde overnames.

Dat staat in een rapport van Blue Orca, dat een shortpositie heeft ingenomen in Samsonite. Volgens het rapport zou Samsonite tot de helft minder waard zijn dan zijn huidige waarde op de beurs. Het aandeel werd na de val geschorst.

Groei via overnames

Het van oorsprong Amerikaanse Samsonite - bekend van de merken Samsonite, American Tourister, Gregory en Hartmann - nam de afgelopen jaren verschillende bedrijven over. Twee jaar geleden kocht het de Amerikaanse producent van luxetassen Tumi voor 1,8 miljard dollar. Het was meteen de grootste overname in haar geschiedenis. Tumi verdeelt zijn producten via 2.000 distributiepunten in 75 landen en boekt een omzet van meer dan een half miljard euro.

De afgelopen vijf jaar kocht Samsonite negen bedrijven waaronder het Franse merk Lipault en de online retailer eBags. Volgens Blue Orca verbergt het op die manier zijn onvermogen om op eigen kracht te kunnen groeien. Dank zij de overnames bereikte Samsonite vorig jaar een recordomzet en ging de koers 16 procent hoger in een jaar tijd.

Analisten rekenden voor dit jaar op een koersstijging van het aandeel met gemiddeld 26 procent. Blue Orca daarentegen had een koersdoel dat maar eventjes 43 procent lager lag. Orca heeft ook vragen bij de transacties tussen Samsonite en Indiase bedrijven die worden gecontroleerd door de CEO van Samsonite, Ramesh Tainwala, en zijn familie.

De woordvoerster van Samsonite - dat zijn hoofdzetel heeft in Massachusetts - zei aan het persbureau Bloomberg dat ze geen commentaar kon geven op het rapport. Blue Orca werd recentelijk opgericht door Soren Aandahl, de vroegere directeur van het bekende hefboomfonds Glaucus.

Oudenaarde

Samsonite heeft een productie- en distributiecentum in Oudenaarde. Ook het Europese hoofdkwartier is er gehuisvest. Er werken 750 mensen. Alle Samsonite-valiezen die in Europa worden verkocht, passeren eerst in Oudenaarde. Van de Europese verkoop wordt ongeveer 40 procent geproduceerd in Oudenaarde en Hongarije. De overige 60 procent komt uit een fabriek in het Verre Oosten.

Begin dit jaar trok Samsonite 'enkele tientallen miljoenen euro's' uit om zijn distributiecentrum in Oudenaarde uit te breiden.

De groep Samsonite - die in 1910 werd opgericht - boekte vorig jaar 3,5 miljard dollar omzet (+24%), 424 miljoen dollar bedrijfswinst (+26%) en 355 miljoen dollar nettowinst (+29%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud