Advertentie

Shoppers mijden binnensteden

Een winkelstraat in Kortrijk. Veel shoppers aarzelen nog om naar de winkelcentra te gaan.

Anderhalve maand na de heropening van de winkels blijven veel shoppers nog weg uit de stadscentra. De centra zien een kwart minder bezoekers dan voor de crisis.

The Retail Factory, dat bezoekersdata in steden en winkelparken verzamelt, telt in de Vlaamse centrumsteden nog altijd 28 procent minder passanten dan voor de coronacrisis. In de retailparken en baanwinkels buiten de stad bedraagt de terugval nog maar 7 procent.

Ondernemers bevestigen de trend. ‘Onze baanwinkels zaten in mei bijna weer op het niveau van 2019, terwijl we in de steden en de winkelcentra dalingen zagen van 25 tot 40 procent’, zegt Wouter Torfs, de CEO van de gelijknamige schoenenketen. Elise Vanaudenhove van de concurrerende keten Bristol ziet een verkoopdaling in de steden met 20 à 30 procent.

In mei zagen we in de steden en winkelcentra nog dalingen van 25 tot 40 procent.
Wouter Torfs
CEO Torfs

‘De drempel om het openbaar vervoer te nemen of in een drukke winkelstraat te wandelen is hoog’, zegt Luc Van Rompaey van The Retail Factory. ‘Mensen verkiezen baanwinkels waar ze met de wagen en in de eigen bubbel naartoe kunnen.’

Bart Claes van de kledingketen JBC en Giane Van Landuyt van de interieurketen Casa, die zowel winkels in als buiten de stad hebben, bevestigen dat. ‘Mensen winkelen functioneel, boodschappenlijstje in de hand, en zijn snel weer weg. We zien minder impulsaankopen.’

Gevoelsdrukte

Gerard Zandbergen, de CEO van Locatus, dat winkeltrends in Nederland en België in kaart brengt, omschrijft de psychologie van shoppers als ‘gevoelsdrukte’. Mee door de afstandsregels hebben mensen het gevoel dat het in de stad al veel drukker is, terwijl we nog niet op het niveau van voor corona zitten. Ook de afwezigheid van toeristen speelt in het nadeel van de steden. Een lichtpunt is dat verschillende retailers beterschap zien sinds de terugkeer van het mooie weer en de heropening van de horeca. ‘Ik verwacht dat de winkels in de stadscentra snel herademen’, zegt Claes.

Toch twijfelt niemand eraan dat de coronacrisis blijvende sporen zal nalaten in de steden. Van Rompaey spreekt over een ‘nieuw tijdperk’, waarin beleving, de integratie met e-commerce en aantrekkelijke straten onontbeerlijk zijn om nog klanten aan te trekken. Tegelijk zullen minder winkels overblijven dan vroeger. ‘Die daling is al ruim tien jaar bezig, maar versnelt door corona’, zegt Zandbergen.

Bristol stelt de stadswinkels helemaal in vraag. ‘Als dit nog lang duurt, is het mogelijk dat we winkels sluiten. Ze zijn te duur’, zegt Vanaudenhove. Andere retailers gaan zo ver nog niet en wijzen erop dat stadswinkels ook andere functies hebben dan verkoop. Ze zijn een uithangbord voor een merk, of een etalage en inspiratieplek voor consumenten die later online bestellen.

De moeilijke situatie van veel winkels wordt op scherp gesteld doordat ook de grondstoffen- en de containerprijzen fors zijn gestegen. ‘Die inflatie maakt me bang’, zegt Joachim Ruben, de CEO van de modeketen Lolaliza. ‘Winkelketens met veel schulden en die met grote stocks blijven zitten, krijgen het lastig.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud