Snelle e-bike stuwt verkoop 'bromfietsen' helft hoger

Stromer is het best verkopende merk van de speedpedelecs. ©IMAGEGLOBE

De categorie ‘bromfietsen’ was in juli de grootste uitschieter in de verkoop van nieuwe voertuigen. Met dank aan de speedpedelecs.

De snelle elektrische fietsen kunnen een topsnelheid halen tot 45 kilometer per uur en worden daarom technisch ingedeeld bij de bromfietsen (klasse B).

+79%
Klasse B
In de klasse B stegen de inschrijvingen tussen januari en juli met 78,8 procent, waarbij zeven van de tien meest verkochte merken speed pedelecs zijn.

De verkoop van beide soorten samen steeg in de eerste zeven maanden van het jaar met 47,5 procent, voornamelijk door het succes van de speedpedelecs, meldt de federatie van de automobiel- en tweewielerindustrie Febiac. Ook het aandeel van elektrische scooters neemt toe.

In de klasse B stegen de inschrijvingen tussen januari en juli met 78,8 procent, waarbij zeven van de tien meest verkochte merken speedpedelecs zijn. Het Zwitserse merk Stromer staat op kop.

Leasing

Het succes van de speedpedelecs is volgens Febiac mee te verklaren door leasingformules die er voor dergelijke tweewielers zijn.

In de klasse A is er daarentegen een daling van 5,7 procent, ondanks de populariteit van elektrische fietsen. Die hebben nauwelijks invloed op de cijfers, omdat ze geen inschrijving en nummerplaat nodig hebben. In de klasse A zijn het dan ook vooral de klassieke bromfietsen die standhouden.

In het algemeen neemt het aantal elektrische bromfietsen wel toe. ‘Dat heeft in Vlaanderen ook te maken met de positieve houding van de overheid tegenover elektrische voertuigen’, zegt Febiac. Sinds 2019 is er een nultarief bij de inschrijving van zo'n voertuig en sinds 15 april geeft de Vlaamse overheid ook een Zero Emission-bonus.

Febiac vraagt een eenduidige regelgeving voor bromfietsen en fietsen met elektrische ondersteuning. Vandaag zijn er namelijk nog verschillende regels over het al dan niet verplicht dragen van een helm en het afsluiten van een verzekering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect