Staking in 24 Carrefour-winkels

Carrefour is bereid de winkels van Genk en Angleur toch open te houden. ©BELGA

Twintig Carrefour Markets en vier Carrefour-hypermarkten zijn woensdag dicht door een herstructurering bij Carrefour en zijn partner Mestdagh.

'Vier hypermarkten houden de deuren gesloten. Het gaat om de winkels in Sint-Kruis Brugge (West-Vlaanderen), Haine-Saint-Pierre (Henegouwen), Belle-Île Angleur (Luik) en Evere (Brussel)', zegt Baptiste van Outryve, de woordvoerder van Carrefour.

Twintig winkele Carrefour Market Mestdagh dicht door staking

Het personeel van een twintigtal Carrefour Market winkels van de Groupe Mestdagh is woensdag niet aan de slag gegaan. Ze protesteren tegen de maandag aangekondigde herstructurering. Volgens de bonden zijn woensdag nog acties mogelijk in de andere 64 winkels omdat in verschillende winkels personeelsvergaderingen volgen.

Net als dinsdag staan er ook stakersposten voor de zetel en het distributiecentrum in Gosselies (Charleroi) waardoor die geblokkeerd zijn.

De directie wil 450 banen schrappen, zonder evenwel winkels te sluiten. Ze wil ook meer polyvalentie en zondagsopeningen invoeren.

Ook bij de groep Mestdagh, die 83 Carrefour Markets uitbaat, zijn er stakingen in twintig winkels. (zie kader)

Volgens Myriam Delmée van de socialistische bediendebond SETca zijn de vier Carrefour-hypermarkten dicht omdat het personeel ontevreden is over de manier waarop het sociaal overleg verloopt sinds Carrefour in januari een grote herstructurering aankondigde. Delmée zegt dat in de onderhandelingen geen vooruitgang wordt geboekt.

Toegevingen

Bij Carrefour klinkt een ander geluid. Van Outryve zegt verrast te zijn over de spontane actie. 'We begrijpen de emoties van het personeel, maar we snappen niet waarom die actie er nu komt', klinkt het. 'We zijn volop aan het onderhandelen en we boeken vooruitgang. We hebben de voorbije weken heel wat toegevingen gedaan.'

Carrefour is onder meer bereid de winkels in Genk en Angleur toch open te houden. Ze worden wel verkleind.

In januari kondigde Carrefour aan 1.233 jobs te schrappen in België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud