'Stakingen brengen grote schade toe aan Delhaize'

De stakerspost aan het Delhaize-distributiecentrum in Zellik

Het personeel bij Delhaize België heeft niet tot vrijdag gewacht om het werk neer te leggen. In 9 winkels in Brussel en Wallonië legde het personeel het werk neer, en ook bij de distributiecentra in Ninove en Zellik wordt gestaakt. 'Deze acties brengen grote economische schade toe aan onze onderneming', klinkt het bij Delhaize.

Volgens de laatste informatie van Delhaize  zijn er rond 13.15 uur 9 winkels gesloten. Het gaat om een tweetal in Brussel, de rest in Wallonië. Momenteel vinden personeelsvergaderingen plaats in de winkels. Verwacht wordt dat daarna nog andere winkels zullen volgen. Dat is vernomen van vakbondsbronnen. 'De mensen zijn dan ook razend en de bereidheid tot actie is groot', zegt vakbondsvrouw Veerle Verleyen (LBC).

Donderdag zijn bij Delhaize personeelsvergaderingen gepland, om het personeel in te lichten over de details die de bonden woensdag tijdens de ondernemingsraad te horen kregen over de inleveringen die aan het personeel gevraagd worden.

De directie betreurt de keuze voor deze acties en de weigering van de syndicale partners om via dialoog tot concrete oplossingen te komen voor alle medewerkers.
De Delhaize-directie

Volgens de bonden vraagt de directie een daling van het brutoloon met 90 euro per maand, het bevriezen van de anciënniteitstoeslagen, het schrappen van brutopremies en een andere inschaling van functies. De directie spreekt van 'het niet langer betalen van de pauzes en het schrappen van een anciënniteitsdag' en 'een aanpassing van de loonvoorwaarden van alle medewerkers (directie, kaderleden, bedienden en arbeiders)'.

Weigering

In een persbericht stelt de directie van Delhaize de acties te 'betreuren'. 'We begrijpen dat de aankondiging van het transformatieplan en de mogelijke maatregelen hard aankomen bij onze medewerkers, maar zijn ervan overtuigd dat deze nodig zijn om de toekomst van ons bedrijf te garanderen', klinkt het. 'Ze betreurt dan ook de keuze voor deze acties en de weigering van de syndicale partners om via dialoog tot concrete oplossingen te komen voor alle medewerkers.'

Een cijfer wordt niet geplakt op de economische schade die geleden wordt. Maar de geschiedenis leert dat een dergelijke stakingsgolf diepe wonden kan slagen. Carrefour maakte het mee in 2010, ook na de aankondiging van een herstructurering. In het kwartaal waarin toen werd gestaakt, ging volgens het bedrijf zo'n 100 miljoen euro aan omzet in rook op, en daar worden de herstructureringslasten en de (moeilijk te becijferen) imagoschade nog niet bijgerekend.

De bonden hadden woensdag al aangekondigd dat spontane acties na de personeelsvergaderingen donderdag niet uitgesloten zouden zijn. Vanaf vrijdag dreigen stakingen die volgens Jan De Weghe van BBTK 'zwaarder zullen zijn dan vorige keer'.

De directie van Delhaize kondigde in juni de intentie tot herstructurering aan, met een collectief ontslag van tot 2.500 werknemers en het stopzetten van veertien supermarkten in eigen beheer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud