Stakingsdreiging bij Lidl en Carrefour

De Belgische supermarkten lokken al weken meer volk dan normaal. ©REUTERS

De spanning tussen de vakbonden en de supermarkten neemt toe. Bij Carrefour was er vrijdag een staking. Bij Lidl dreigen de vakbonden met stakingen.

De supermarktketens Carrefour en Lidl komen in aanvaring met de vakbonden. De twistappel zijn de maatregelen voor het personeel tijdens de coronacrisis. De supermarkten krijgen meer volk over de vloer en het personeel is bang besmet te worden.

Vrijdagvoormiddag hielden zes Carrefour-winkels de deuren toe. De directie wil voltijds personeel vijf dagen extra vakantie en een premie geven. De directie verhoogde die van 470 naar 620 euro. Toch is het personeel van de zes winkels niet tevreden.

Bij Lidl zijn er nog geen acties geweest, maar die dreigen er wel te komen. 'Stakingen zijn niet uitgesloten, maar niet ons doel. We willen voort onderhandelen', zegt Thomas Vanbiervliet van de vakbond ACLVB. Hij wijst erop dat Lidl in vergelijking met de andere supermarkten een lage premie aanbiedt. Details over het voorstel van de Lidl-directie zijn niet bekend. De keten wil wel blijven onderhandelen met de vakbonden.

Delhaize

Woensdag waren er ook stakingen bij Delhaize. Het conflict raakte opgelost nadat Delhaize zijn premie verhoogd had.

Er lijkt een opbod te ontstaan tussen de supermarkten. Die wilden begin deze week nog onderling afspraken maken en nadien samen naar de vakbonden trekken om een sectorakkoord af te sluiten. Maar de supermarkten en hun federatie Comeos bereikten geen onderling akkoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud