Steeds meer buitenlanders aan top Bel20

Delhaize is al het achtste bedrijf in de Bel20-index dat een buitenlander aan het hoofd krijgt. De trend wijst op de toenemende internationalisering van de Belgische ondernemingen.

Zijn er geen competente Belgen om bedrijven als Bekaert, Solvay, UCB, Telenet of AB InBev te leiden? ‘Zeker wel, maar dat is niet de juiste vraag’, antwoordt Jérôme Pittie, de CEO van het rekruteringsbureau Zidcard. ‘Bedrijven van dit niveau zijn internationaal actief. België speelt vaak nog een erg kleine rol in de cijfers. Het is dan ook normaal dat deze bedrijven zich niet tot één nationaliteit beperken om een topman te zoeken, maar op zoek gaan naar diegene met de beste kwaliteiten om de internationale groei voort te zetten. Voor publieke bedrijven is dat anders: daar kiest men nog steeds voor een Belg, niet het minst omdat die beide landstalen moet beheersen.’

‘Omgekeerd zijn Belgische toplui begeerd in het buitenland, zeker als ze elders al ervaring hebben opgedaan. Belgen staan bekend om hun kennis, open geest en talenknobbel. Vooral dan in Nederland en Luxemburg, minder in Frankrijk waar men België als een te klein landje beschouwd als vijver om in te vissen.’

Jérôme Pittie wijst erop dat de internationalisering van de directiekamers versnelt. ‘Bedrijven als AB InBev of consultants als PwC, Ernst & Young en KPMG moedigen hun personeel aan in buitenlandse vestigingen te gaan werken.

Het lijstje Belgen in buitenlandse topfuncties is intussen lang. Jean-François Van Boxmeer zwaait de plak bij de Nederlandse brouwgigant Heineken, Paul Bulcke is baas van ’s werelds grootste voedingsconcern Nestlé, Patrick De Maeseneire is de topman van de wereldleider in de uitzendsector Adecco. Of nog: Dirk Van De Put leidt de aardappelgigant McCain, dat recentelijk Lutosa overnam. En Wilfried Verstraete is gedelegeerd bestuurder van ’s werelds grootste kredietverzekeraar Euler Hermes. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud