Tal van Carrefour-winkels dicht door acties

De Carrefour in Evere ©BELGA

Bij Carrefour zijn vandaag al 27 supermarkten gesloten als gevolg van protestacties van het personeel.

Vierentwintig daarvan zijn hypermarkten, waarvan één in Vlaanderen ligt: de met sluiting bedreigde hypermarkt van Genk, bevestigt de directie van Carrefour. 

De stakingsacties van het personeel zijn het meest voelbaar in Brussel en Wallonië. Daar zijn de vijf hypermarkten in Brussel en drie Carrefour Markets in Brussel, Henegouwen en Waterloo dicht. In verschillende vestigingen vinden vrijdagochtend personeelsvergaderingen plaats.

De vakbond sluit niet uit dat nog meer winkels de deuren sluiten. In sommige Carrefour-winkels is al beslist ook dit weekend het werk niet te hervatten. Dat is onder meer het geval voor de winkels in de regio van Charleroi.

Carrefour telt in totaal 785 winkels in ons land, waarvan een groot deel uitgebaat door zelfstandigen. Het merendeel van de winkels -771- opent vandaag de deuren, verwacht de directie.

De vakbondsacties vinden vooral plaats in de grote vestigingen, waar de aangekondigde besparingen ook het hardst voelbaar zijn, en in Wallonië en Brussel. De Vlaamse vakbonden hadden donderdag geen algemene stakingsoproep gelanceerd.

Druk weekend

Hoe groot de schade van de vakbondsacties is voor Carrefour is nog niet bekend. Vrijdag en vooral zaterdag is traditioneel een druk koopmoment. 'We beseffen dat de boodschap die we gisteren hebben gebracht hard aankomt', verklaarde Carrefour-woordvoerder Baptiste Van Outryve. 'We moeten nu plaats laten voor emotie. De schade is echter vooral voor de klant, die voor een gesloten deur dreigt te staan.'

Volgens Van Outryve vindt die klant ook de weg naar alternatieven. 'We merkten gisteren een piek in onze onlineverkoop van voeding. De klant kan zijn boodschappen thuis laten leveren of oppikken in een verkooppunt dat open is.'

De directie van Carrefour maakte donderdag op een bijzondere ondernemingsraad bekend dat er een herstructurering komt in het Belgische netwerk, die gevolgen kan hebben voor maximaal 1.233 werknemers. Het gaat om 1.053 personeelsleden van de hypermarkten en 180 op de hoofdzetel van Carrefour in Evere. Twee hypermarkten, in Genk en Luik, worden gesloten. Vier winkels moeten inkrimpen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet vanmorgen op de radiozender La Première weten dat voor de ontslagen werknemers geen brugpensioen zal gelden.

Premier Charles Michel en verschillende ministers van de federale regering praten deze namiddag om 16u30 met de vakbonden van Carrefour België. De premier had donderdagnamiddag al een telefonisch contact met de directie van Carrefour. Hij zal die directie vandaag ook ontmoeten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud