Tweede sluiting trof winkels (minder) hard

Meer winkels dan tijdens de eerste coronasluiting mochten de deuren open houden. Maar ze mochten niet hun hele aanbod verkopen. ©Photo News

De Belgische winkels verloren tijdens de tweede verplichte coronasluiting minder omzet dan tijdens de eerste. 'Maar ze begonnen fel verzwakt aan de tweede lockdown, en de schade blijft groot.'

Dinsdag openen de Belgische winkels opnieuw de deuren, na vier weken verplichte coronasluiting. Bijna alle winkels zullen effectief opengaan, valt te horen bij de zelfstandigenorganisatie Unizo en de winkelketenfederatie Comeos. Ook winkels die met het faillissement flirten, zoals E5 Mode, openen de deuren en hopen zo wat financiële zuurstof te krijgen.

De voorbije maand verloren de winkels 51 procent van hun omzet, blijkt uit recent onderzoek van de Nationale Bank van België. Dat is minder dan in maart en april, toen de winkels een eerste keer dicht moesten in de strijd tegen het coronavirus. Toen liep hun verkoop 80 procent terug.

Vergeet niet dat de winkels fel verzwakt de tweede lockdown zijn ingegaan. Ze hadden het zeker niet makkelijker dan de eerste keer.
Filip Horemans
Woordvoerder Unizo

'Dat lijkt een verlichting, maar je mag er niet aan voorbijgaan dat de Belgische winkels fel verzwakt de tweede lockdown zijn ingegaan', zegt Unizo-woordvoerder Filip Horemans. 'Door de eerste sluiting waren hun reserves al fors verminderd, of zelfs gedecimeerd. De winkeliers hadden het tijdens de tweede lockdown dus zeker niet makkelijker. Daarom is het zo belangrijk dat steunmaatregelen zoals tijdelijke werkloosheid recentelijk verlengd werden.'

Ook uit een berekening van Comeos blijkt dat de tweede sluiting zware schade aanrichtte. 'We ramen het inkomstenverlies van november op 2,5 miljard euro', zegt woordvoerder Hans Cardyn.

Deuren open houden

Dat de schade minder groot was dan in de eerste lockdown schrijft de Nationale Bank toe aan het feit dat meer winkels de deuren wel mochten openhouden dan tijdens de eerste besmettingsgolf. Cosmeticawinkels en winkels zoals Action mochten deze keer wél openblijven, al mochten ze alleen 'essentiële' producten verkopen.

Ook de opmars van online winkelen stelpte het bloeden. Winkeliers mochten hun winkels openen om online bestelde pakjes te verdelen. Hoewel de maatregel geen onverdeeld succes was, maakten veel winkelketens er gebuik van.

Veilig

De winkeliers maken zich sterk dat ze hun winkels op een veilige manier kunnen heropenen. Wetenschappers, onder anderen Erika Vlieghe, geven aan dat winkels geen grote bron van besmetting zijn als ze veiligheidsmaatregelen nemen. Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geven dat aan. Volgens hen moest de sluiting van de winkels de bevolking opnieuw alert maken voor het virus.

'De heropening zal vlekkeloos verlopen', zegt Horemans. 'Winkeliers namen na de eerste lockdown al maatregelen. Het plexiglas en de handgel staan al klaar.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud