Advertentie

Vakbonden roepen op tot algemene staking bij Lidl

©BELGA

Het sociaal conflict bij de warenhuisketen Lidl gaat crescendo. De vakbonden hebben opgeroepen tot een algemene staking op zaterdag. Of alle winkels dicht zullen zijn, is voorlopig koffiedik kijken.

Bij de warenhuisketen Lidl sluimert al lang een sociaal conflict. Medewerkers klagen al maanden over de hoge werkdruk. Maar de voorbije week belandde het dispuut in een nieuwe fase.

Na een mislukte verzoeningsvergadering legden werknemers woensdag in meer dan honderd van de driehonderd winkels het werk neer. Ook donderdag en vrijdag vonden acties plaats. Het zwaartepunt lag de voorbije dagen in Walloniƫ.

De vakbonden hopen dit weekend de druk op de directie nog op te voeren. Ze riepen vrijdag op tot een algemene staking. 'Alle deuren moeten gesloten blijven op 16 oktober', klonk het. 'De directie moet begrijpen dat onze vraag om respect en personeel niet zomaar een slogan is.'

Bereidheid

Hoe groot de bereidheid onder het personeel is om gehoor te geven aan de oproep van de werknemersorganisaties viel vrijdagavond moeilijk in te schatten. Een vakbondsman ging ervan uit dat twee derde van de winkels wel eens dicht kan blijven.

Het is voorbarig om te zeggen dat zaterdag alle winkels dicht blijven.
Woordvoerster Lidl

De directie lijkt rekening te houden met alle scenario's, maar ze hoopt stiekem wellicht dat toch een deel van de warenhuizen de deuren zal openen. 'Het is voorbarig om te zeggen dat zaterdag alle winkels dicht blijven', zei een woordvoerster van de discounter aan het persagentschap Belga.

Dat de vakbonden net nu oproepen tot een algemene staking, hoeft niet te verbazen. Maandag staat nieuw overleg met de directie gepland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud