Vakbonden willen supermarkten vroeger sluiten

Na de drukte van de afgelopen dagen is het opnieuw rustiger geworden in de supermarkten. ©Photo News

De Belgische supermarktketens voeren geen langere openingstijden in. Nochtans zou dat door een beslissing van de regering wel kunnen. De vakbonden willen de openingsuren inperken.

Supermarkten moeten vroeger sluiten en op zondag moeten de deuren toe, vinden de vakbonden ACV Puls, BBTK en ACLVB. 'Het personeel is moreel en fysiek uitgeput en moet rust krijgen', klinkt het in een gezamenlijk persbericht. De voorbije weken werden veel supermarkten overrompeld door hamsterende klanten.

Winkels vroeger sluiten moet gebeuren zonder dat het personeel loon verliest, zeggen de vakbonden. Ze vinden dat personeel extra verlof moet krijgen en ook een extra premie. 'De omzetcijfers in de voedingssector zijn vandaag duizelingwekkend. De voedingssector wordt weer gezond, wat ten koste gaat van de gezondheid van de eigen werknemers.' De vakbonden dreigen met stakingen.

Langer open

Dinsdag had de regering beslist dat supermarkten net langer mogen open blijven. Ze mogen voortaan de deuren openen tussen 7 uur en 22 uur.

Wij doen onze winkels een uur vroeger toe.
Isabelle Colbrandt
Woordvoerster Lidl

Al is geen enkele supermarkt van plan langer te openen, blijkt uit een rondvraag. Lidl sluit zijn winkels vanaf woensdag zelfs een uur vroeger dan normaal. 'Om 19 uur gaan de deuren toe. We willen ons personeel zuurstof geven', zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt.

De andere ketens houden zich aan hun gewone openingsuren. 'We slagen er voldoende in onze klanten te bedienen. Het is rustiger geworden in de winkels', zegt Colruyt-woordvoerster Silja Decock.

De supermarkten zijn ook bereid een premie te betalen aan hun personeel. De ketens willen samen met de vakbonden een regeling uitwerken. Daar wachtte Carrefour niet op. Wie tijdens de drie lockdownweken werkt, krijgt per gewerkte week een extra dag verlof.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud