Advertentie

'Vrijdag 10 tot 20 Delhaizes dicht'

De vakbonden willen dat de directie meer info geeft over het herstructureringsplan. ©Photo News

Op zijn minst 10 supermarkten van Delhaize zullen vrijdag dicht blijven uit protest tegen het herstructureringsplan van de directie. Maar vakbondsbronnen schatten dat 15 tot 20 winkels de deuren gesloten zullen houden. Het Vlaams-Brabantse personeel zal wellicht niet staken.

De vakbonden willen dat vrijdag in elke provincie minstens één winkel van Delhaize  gesloten is. Maar het zouden er meer kunnen zijn. 'Het valt niet uit te sluiten dat werknemers vrijdagochtend beslissen om spontaan extra winkels te sluiten', zegt Veerle Verleyen van de vakbond LBC. 'Ik schat dat 15 tot 20 winkels zullen dichtblijven.' Dat cijfer wordt ook genoemd door andere vakbondsmensen.

Het personeel van de met sluiting bedreigde vestigingen in Diest en Aarschot vindt het te vroeg voor acties.
Marc Vanopdenbosch
BBTK Vlaams-Brabant

Het is nog niet duidelijk welke winkels vrijdag zullen meedoen aan de actie. De regionale vakbondsafgevaardigden toetsen op dit moment af of het personeel wil staken.

De vakbonden willen minstens één gesloten winkel per provincie, maar het personeel van Vlaams-Brabant zal wellicht niet meestaken, meldt Marc Vanopdenbosch van de Vlaams-Brabantse tak van de vakbond BBTK. 'Het personeel van de met sluiting bedreigde vestigingen in Diest en Aarschot vindt het te vroeg voor acties. De Aarschotse werknemers denken dat een staking de situatie nog erger zal maken. Ze zijn bang om hun job te verliezen.' Vanopdenbosch betreurt dat er in zijn provincie wellicht geen actie zal worden gevoerd. 'Stil en braaf verder werken is niet de oplossing.'

Ongenoegen

Vooral in de 14 met sluiting bedreigde winkels is de kans op stakingen groot. 'Maar andere vestigingen kunnen uit solidariteit ook hun deuren gesloten houden. Dat is gebeurd toen het herstructureringsplan in juni werd aangekondigd', zegt de Limburgse LBC-vertegenwoordiger Koen Depunder. 'In een aantal winkels is het ongenoegen bij het personeel groot', zegt Erik Dirkx van de Antwerpse afdeling van BBTK.

De kans is groot dat de winkels van Genk en Lommel de deuren vrijdag gesloten houden.
Koen Depunder
LBC-vertegenwoordiger

De krant Het Belang van Limburg meldt dat in Limburg twee winkels dicht zullen blijven. Het gaat om de met sluiting bedreigde vestigingen van Genk en Lommel. 'Die vestigingen willen we inderdaad dicht houden', zegt Depunder. 'De kans is groot dat ze de deuren gesloten houden, maar het personeel moet nog beslissen of het daadwerkelijk overgaat tot actie.'

De vakbonden zijn ontevreden over het besparingsplan van de warenhuisketen. Delhaize wil 2.500 mensen ontslaan, 14 winkels sluiten, de loonvoorwaarden aanpassen en het betaalde kwartier pauze schrappen. De vakbonden gaan over tot actie omdat ze vinden dat de directie te weinig financiële gegevens vrijgeeft. Als de vakbonden de cijfers krijgen, willen ze nagaan welke alternatieve besparingsmaatregelen mogelijk zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud