Wal-Mart kiest met hoger minimumloon kant van Obama

Wal-Mart wil het minimumloon voor zijn werknemers optrekken tot minstens 9 dollar per uur. ©BLOOMBERG NEWS

's Werelds grootste supermarktgroep Wal-Mart Stores heeft er een verrassend sterke eindejaarsperiode op zitten. Het bedrijf beloont zijn werknemers in de VS, of 'associates' zoals ze genoemd worden, met een verhoging van het minimumloon.

Het is het tweede kwartaal op rij dat Wal-Mart  een omzetgroei kan voorleggen. Tijdens de belangrijke eindejaarsperiode bedroeg die groei, op vergelijkbare basis, anderhalve procent. In de zes kwartalen voordien was er sprake van een status quo of zelfs een lichte daling.

Een pluim op de hoed van topman Doug McMillon. Hij kwam ongeveer een jaar geleden aan het roer, en ging de zwakke cijfers te lijf met onder meer een uitbreiding van het gamma verse producten. Maar McMillon werd in belangrijke mate geholpen door de aantrekkende Amerikaanse economie, in combinatie met de fors gedaalde brandstofprijzen. Die krikten de gezinsbudgetten op. Bovendien daalde de werkloosheid in de VS, waardoor gezinnen ook weer meer durfden uit te geven in de supermarkt.

De totale omzet over het vierde kwartaal steeg met 1,4 procent naar 131,6 miljard dollar. De nettowinst steeg met liefst 12 procent naar 4,97 miljard dollar of 1,53 dollar per aandeel. Dat is ruim beter dan wat de analisten hadden verwacht.

Minimumloon

Blijkbaar acht McMillon de tijd rijp om een belangrijk imagoprobleem bij Wal-Mart te lijf te gaan: de lonen van de laagste categorie werknemers in de VS. Een gevoelig thema in het kader van het debat over het minimumloon in de VS. Democraten en Republikeinen staan in die kwestie lijnrecht tegenover elkaar. President Barack Obama wil dat minimumloon verhogen van de huidige 7,25 dollar per uur naar minstens 10,10 dollar per uur.

Steeds meer bedrijven scharen zich achter dat standpunt. Vorig jaar besliste de meubelketen IKEA nog om zijn laagste lonen in de VS op te trekken naar 10,76 dollar. Wal-Mart hield zich tot dusver afzijdig in de discussie, hoewel het bedrijf in het verleden wel al verhogingen van het Amerikaanse minimumloon had gesteund. Nu gaat het bedrijf wel niet zo ver als Obama wil gaan. Wal-Mart belooft zijn werknemers een minimumloon van 9 dollar per uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud