Wal-Mart ontgoochelt over de hele lijn

Een Walmart-supermarkt in Paramount, Californië - Foto AFP ©AFP

's Werelds grootste supermarktketen Wal-Mart heeft ontgoochelende jaarresultaten gepubliceerd. Ook het dividend en de prognoses voor 2014 vallen tegen.

De omzet kwam in het vierde kwartaal uit op 129,7 miljard dollar, een toename met 1,5 procent. Analisten hadden echter op 130,2 miljard dollar gehoopt. Ook de winst van 4,43 miljard dollar of 1,36 dollar per aandeel kon de gemiddelde analistenverwachting voor een winst van 1,59 dollar per aandeel niet inlossen.

En daar stopt de stroom slecht nieuws niet. Het management verhoogt het kwartaaldividend dan wel tot 0,48 dollar per aandeel, maar ook daar hadden analisten meer verwacht. De gemiddelde verwachting lag op 0,51 dollar per aandeel.

Voor 2014 verwacht de supermarktketen, met hoofdzetel in Bentonville, Arkansas, een winst per aandeel tussen 5,10 en 5,45 dollar. Alweer een tegenvaller voor de markten. De analistenconsensus van Bloomberg kwam uit op een winstverwachting van 5,55 dollar per aandeel.

Topman Doug McMillon, die eerder deze maand Mike Duke opvolgde, staat voor de enorme uitdaging om de trend bij Wal-Mart te keren. Het bedrijf zag zijn vergelijkbare omzetcijfers (omzet uit een gelijk aantal winkels) nu al vier opeenvolgende kwartalen achteruitboeren.

Voedselbonnen

Daar zijn meerdere oorzaken voor: de Amerikaanse overheid snoeide in het voedselbonnenprogramma, dat kansarme gezinnen moet helpen om voedingswaren te kopen. Zowat 10 procent van de verkopen in de VS gebeurt met die voedselbonnen, in de VS bekend als food stamps, maar Wal-Mart is daar sterker aan blootgesteld. Het omzetpercentage dat van voedselbonnen komt, ligt bij Wal-Mart dichter tegen de 20 procent.

Bovendien gingen de belastingen de hoogte in en had het bedrijf moeite om zijn winkels goed te bevoorraden met bepaalde producten. Lege winkelrekken doen klanten op zoek gaan naar andere winkels waar ze die producten wel nog in stock hebben.

En financieel directeur Charles Holley ziet niet meteen beterschap op macro-economisch vlak. Holley verwacht dat de economische tendensen, in combinatie met hogere kosten voor gezondheidszorg, de verkopen in de VS onder druk zullen blijven zetten. En ondanks de internationale expansie van de groep zijn de VS nog steeds goed voor een kleine 60 procent van de omzet van de supermarktketen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud