Advertentie

Wapenstilstand bij Delhaize tot na nieuwjaar

©BELGA

Bij Delhaize heeft het verzoeningsbureau voor de bedienden een 'wapenstilstand' voorgesteld in de acties tot en met 6 januari 2015. Dat melden de bediendevakbonden zaterdagochtend na urenlang vergaderen in een persbericht aan Belga. De acties zouden daarmee van de baan kunnen zijn in de eindejaarsperiode, die belangrijk is voor de warenhuisketen.

Het voorstel zal worden voorgelegd aan de achterban van de verschillende syndicale organisaties. Dat zal gebeuren tijdens militantenvergaderingen op dinsdag 16 en woensdag 17 december. 'Het was een zeer moeilijke oefening, maar we zijn toch heel ver geraakt', verklaarde Veerle Verleyen van de christelijke bediendebond LBC, na afloop van de vergadering die van 9 uur vrijdagochtend duurde tot 5.30 uur zaterdagochtend.

De 'wapenstilstand' is 'gebonden aan een engagement over een vijftiental fundamentele principes van de directie die de toekomstige onderhandelingen van het transformatieplan moeten omkaderen', luidt het verder in de mededeling. De bediendevakbonden verwachten niettemin dat het onderhandelingsproces nog lang zal zijn 'gezien de vele onderwerpen op de agenda'.

Delhaize laat in een reactie weten dat 'de klanten de komende dagen en weken in een sereen klimaat verwelkomd kunnen worden voor al hun eindejaarsaankopen'. 'De principes kunnen de basis vormen van een definitief akkoord dat verder onderhandeld zal worden in januari 2015. Tot zolang wordt de sociale vrede gewaarborgd en zullen er geen acties meer gevoerd worden in de supermarkten', aldus de groep.

Vrijdag werd, tijdens de onderhandelingen, nog het werk neergelegd in een achttiental supermarkten. 'Dat was een belangrijk signaal van de werkvloer naar de directie toe, omdat die bleef weigeren verantwoordelijkheid te nemen, en naar ons toe om door te blijven gaan', aldus Verleyen. 'We danken de mensen dan ook voor dat spontaan signaal.'

De principes waarvan sprake zijn volgens Verleyen verdedigbaar aan de achterban en werkvloer. Zo wisten de bonden onder andere uit de brand te slepen dat de voorheen verplichte brugpensioenregeling nu op vrijwillige basis zal zijn en dat er garanties zijn voor het inkomen van het bestaande en het nieuwe personeel. 'Zij zullen boven het sectorbarema zitten en er is behoud van premies, hetgeen voor ons erg belangrijk was', aldus Verleyen. Ook inzake arbeidsorganisatie en flexibiliteit hebben de bonden toegevingen verkregen.

Delhaize kondigde in juni de intentie aan om 2.500 banen te schrappen en 14 winkels in eigen beheer te sluiten. Bovendien wil de supermarktgroep besparen op de lonen van het personeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud