Website en enkele winkels Aveve liggen plat na cyberaanval

Arvesta, de groep boven de land- en tuinbouwwinkels AVEVE, is donderdagochtend het slachtoffer geworden van een cyberaanval.

'We zijn nog volop bezig met het in kaart brengen van de impact van de aanval', zei Arvesta-woordvoerder Stéphanie Deleul donderdagavond. Over het type malware en het verloop van de aanval kon ze nog geen informatie geven.

De zichtbaarste impact was bij de tuincentra van Aveve, het bekendste merk van de Arvesta-groep. Enkele winkels - 'minder dan tien' van de 250 – werden gesloten omdat ze geen toegang meer hebben tot het netwerk, waardoor de kassa's niet werken. De getroffen winkels zijn verspreid over het land.

'We zoeken volop naar een alternatief systeem en zijn hoopvol dat we vrijdag alle 250 winkels weer kunnen opendoen', zegt Deleul. 

Ook de website van Aveve lag donderdag plat. Volgens Deleul is dat het gevolg van beveiligingsmaatregelen om een verdere verspreiding van de malware te voorkomen. Of er gevolgen zijn voor de online klanten van Aveve is nog niet duidelijk.

De antivirussoftware heeft volgens het bedrijf goed gewerkt, waardoor de aanval snel opgemerkt is en delen van het netwerk tijdig werden afgesloten. 'De nodige maatregelen zijn genomen om de schade voor de medewerkers en de klanten te beperken', klinkt het.

Arvesta, de vroegere groep Aveve, is een bedrijvengroep die deel uitmaakt van de Boerenbond. Arvesta heeft behalve de Aveve-winkels een veertigtal merken die gericht zijn op de land- en tuinbouw. De groep is gevestigd in Leuven en telt ongeveer 1.900 werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud