Advertentie
Advertentie

Wibra wil ontslagronde doorvoeren

De Belgische winkels van Wibra worden al jaren minder winstgevend. ©ANP

De Belgische winkels van Wibra vragen bescherming tegen schuldeisers. De kledingketen wil een deel van zijn 81 winkels redden. Er werken 400 mensen.

De Nederlandse kledingketen Wibra vraagt een gerechtelijke reorganisatie aan. Ze krijgt harde klappen door de coronacrisis. 'De huidige situatie is onhoudbaar en de onderneming moet nu ingrijpen om niet genoodzaakt te worden haar activiteiten stop te zetten', klinkt het in een persbericht.

De keten wil zijn winkels te koop zetten en er nadien zelf 'een substantieel deel' overnemen. Hoeveel winkels wil ze niet kwijt. Daarom is het ook niet duidelijk hoeveel jobs er in gevaar zijn. Er werken 440 mensen bij het bedrijf. 'Ook aan ons zei het bedrijf nog niet hoeveel jobs er in gevaar zijn', zegt vakbondsman Wouter Parmentier (ACV Puls).

Onhoudbaar

De 81 Belgische winkels maken al jaren verlies. 'De verliezen van de Belgische activiteiten werden traditioneel gecompenseerd door de andere activiteiten van de groep, maar in de huidige context is dat niet meer mogelijk. De verliezen en de opgebouwde schuldenlast maken de huidige situatie onhoudbaar', zegt het bedrijf.

Onze officiële Belgische vennootschap maakte de laatste jaren winst, maar dat komt omdat het Nederlandse moederbedrijf kortingen toekende.
Woordvoerder Wibra

De vennootschap Wibra België is wel winstgevend. Er was volgens de recentste gegevens van 2018 750.000 euro bedrijfswinst en 170.000 euro nettowinst op 57,7 miljoen euro omzet. 'Dat komt omdat de Belgische vennootschap al enkele jaren kortingen krijgt als ze kleding en diensten aankoopt bij de Nederlandse moedervennootschap', zegt een woordvoerder.

Dat Wibra erop achteruitgaat is opvallend. Andere goedkope ketens zoals Primark en Zeeman gingen er de voorbije jaren net op vooruit.

Wibra zegt dat het de voorbije jaren maatregelen doorvoerde om de Belgische winkels winstgevender te maken. Het voorraadbeheer werd verbeterd en de marketing aangescherpt, onder het toeziend oog van een nieuwe, aparte directeur voor de Belgische winkels. Daarnaast sloot Wibra de afgelopen jaren zes winkels.

'Dankzij die ingrepen waren de cijfers in het laatste half jaar in België voorzichtig aan de beterhand. Maar de Covid-19-pandemie heeft die opwaartse trend volledig tenietgedaan', zegt Wibra.

E5 Mode en Brantano

Wibra is niet de enige modeketen die onder druk staat door corona. Eerder liet E5 Mode zich beschermen tegen schuldeisers. Het bedrijf dokterde een reddingsplan uit en zegde die bescherming intussen op.

FNG, het moederbedrijf van de modeketen Brantano, vecht momenteel voor zijn overleven. De groep sluit 47 Belgische winkels en 287 mensen verliezen hun job. Dat volstaat niet om het bedrijf te redden. De directie wil ten laatste woensdag een breder reddingsplan voorstellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud