Winkelketen Hema trekt naar Noord-Amerika

Marcel Boekhoorn, sinds kort de eigenaar van Hema. ©ANP

De oer-Hollandse winkelketen breidt uit naar de VS en Canada, met de hulp van de retailgigant Walmart.

In het najaar openen in het Canadese Toronto de eerste zelfstandige Hema-winkels. Ook komen er shop-in-shops in de grootste filialen van het supermarktconcern Walmart.

CEO Tjeerd Jegen mikt in Canada op termijn op zeker vijftig winkels. De expansie naar de VS gebeurt in de eerste plaats alleen online door huishoudelijke artikelen aan te bieden op de webshop van Walmart.

Noord-Amerika is, na Europa, het Midden-Oosten en Azië, de vierde regio waar Hema actief wordt. Al die uitbreidingen zijn mogelijk door telkens met lokale partners in zee te gaan. Het bedrijf wil uiteindelijk een wereldwijd merk worden.

Eenheidsprijzen 

Jegen spreekt van een historische stap omdat Hema-oprichters Leo Meyer en Arthur Isaac in Noord-Amerika bijna 100 jaar geleden voor het eerst kennismaakten met eenheidsprijzenwinkels. Hema is de afkorting van 'Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam'. De eerste winkels lagen vol met huishoudartikelen aan afgeronde 'eenheidsprijzen', zoals 10, 25 of 50 cent.

De Hema-baas denkt dat Amerikanen erg geïnteresseerd zijn in het relatief voordelige en duurzame design van Hema. Hij benadrukt dat het Walmart zelf was die de winkelketen benaderde, en niet andersom.

Webshop

De uit 1926 stammende keten moet het wat betreft groei vooral hebben van zijn buitenlandse expansie. Ook de webshop wordt steeds belangrijker.

11 miljoen
Verlies
Het nettoverlies van Hema liep vorig jaar op tot bijna 11 miljoen euro, van 6 miljoen euro een jaar eerder.

In het eerste kwartaal steeg de omzet met 2,5 procent naar bijna 299 miljoen euro, terwijl de vergelijkbare opbrengsten in Nederland min of meer gelijk bleven. Het nettoverlies liep op tot bijna 11 miljoen euro, van 6 miljoen euro een jaar eerder. Jegen wijst erop dat het begin van het jaar altijd een mindere periode is voor retailers.

Schulden

Sinds Hema vorig jaar werd overgenomen door de miljardair Marcel Boekhoorn is de grote schuld van de keten behoorlijk teruggedrongen. Toch drukken rentebetalingen op schulden volgens Jegen nog altijd op de winstgevendheid. De CEO durft niet te zeggen wanneer Hema weer een heel jaar zwarte cijfers kan schrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud