Winkels moeten ook afstand in wachtrij bewaken

©Kristof Vadino

Winkels moeten er bij de heropening dinsdag over waken dat hun bezoekers de afstandsregels respecteren, ook voor mensen die buiten wachten. Dat staat in een zondag gepubliceerd ministerieel besluit dat de winkelopening regelt.

Vanaf dinsdag mogen niet-essentiële winkels weer de deuren openen. Maar ze moeten daarbij, net als na de eerste lockdown, strikte regels hanteren. Die staan opgelijst in een nieuw ministerieel besluit, dat van toepassing blijft tot 15 januari 2021.

Zo moet iedereen in de winkel een mondmasker dragen, moet er een afstand van anderhalve meter tussen elke persoon gegarandeerd kunnen worden en mogen klanten maximaal 30 minuten winkelen. Als een zaak uitsluitend op afspraak werkt, mag er wel langer gewinkeld worden.

N-VA schiet met scherp op Vandenbroucke

'Omdat we een schokeffect wilden krijgen.' Zo omschreef minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vrijdagavond in het VRT-programma 'Terzake' de regeringsbeslissing om op 2 november alle niet-essentiële winkels te sluiten. 'Den blok erop', voegde Vandenbroucke er nog aan toe.

Aan de vooravond van de heropening zet die erkenning dat 'winkelen eigenlijk geen groot risico is' kwaad bloed. Vooral de N-VA richt zijn pijlen op het sp.a-kopstuk. 'Wij gingen ervan uit dat de premier en de minister van Volksgezondheid zich baseerden op ratio en wetenschap. Niet dus', zegt voorzitter Bart De Wever op Twitter. 'Als je middenstanders te gronde wil richten en het draagvlak voor maatregelen wil wegslaan, moet je het zo aanpakken.'

Mensen moeten ook alleen gaan shoppen, ‘met uitzondering van de minderjarigen van het eigen huishouden of de personen die nood hebben aan begeleiding, die kunnen worden begeleid door één volwassene’.

Shoppingcenters of publieke ruimtes van ondernemingen die groter zijn dan 400 vierkante meter moeten daarnaast in een ‘toereikende toegangscontrole’ voorzien. Winkels moeten al hun activiteiten zodanig organiseren dat samenscholingen vermeden worden en de regels van social distancing kunnen worden gerespecteerd, ook voor personen die buiten de winkel wachten.

Contactpersoon

Daarnaast moet de onderneming een contactpersoon aanstellen aan wie consumenten en personeelsleden een mogelijke besmetting met het coronavirus kunnen melden, zodat de contactopvolging makkelijk verloopt.

Lokale overheden die oordelen dat de gezondheidsmaatregelen niet gegarandeerd kunnen worden, mogen beslissen dat niet-essentiële winkels toch de deuren moeten sluiten.

Ook een bezoek brengen aan de markt wordt beperkt tot 30 minuten. Bovendien moet een systeem ingevoerd worden om te controleren hoeveel klanten er op de markt aanwezig zijn. Schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons, kapperszaken en barbiers en tatoeage- en piercingsalons blijven gesloten.

Geen vuurwerk

Naast de handelszaken mogen ook erkende musea en kunsthallen weer opengaan op 1 december.

De overgang van oud naar nieuw zal dit jaar zonder vuurwerk verlopen. Vuurwerk is zowel op privaat domein als in de openbare ruimte verboden. Het is ook verboden om geluids- of carbuurkanonnen te gebruiken.

De toegelaten persoonlijke contacten blijven beperkt tot één knuffelcontact. Op kerstavond en Kerstmis mogen alleenstaanden nog een bijkomend persoon tegelijkertijd ontvangen.

Op huwelijken mogen voortaan, naast de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of een geestelijke, ook hun kinderen van 12 jaar of jonger aanwezig zijn.

Ten slotte blijkt uit het ministerieel besluit dat zwembaden weer opengaan. Wel zijn recreatieve onderdelen van zwembaden niet toegestaan en moeten subtropische zwembaden de deuren dichthouden.

Gevaarlijk druk in meerdere steden

De heropening van de winkels doet gezondheidsexperts vrezen voor een toeloop van shoppers in drukke winkelstraten. Op verschillende plaatsen in ons land was zaterdag en zondag sprake van gevaarlijke drukte door mensen die een lokale attractie wilden bezoeken.

In Brussel gaat de politie voortaan de toestroom van mensen in de hand houden die op de Grote Markt de kerstboom willen bewonderen. Zaterdagavond werd vastgesteld dat er te veel mensen tegelijkertijd op het plein waren, wat in strijd is met de coronaregels. De komende dagen wordt een filtersysteem gehanteerd.

In Brugge werd het lichtparcours Wintergloed afgelast. Zaterdag trok het lichtfestival zoveel volk dat het niet langer coronaproof was. ‘Eerst moeten we bekijken hoe we alles veilig kunnen organiseren’, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Ook vrijdag en zaterdag is er geen Wintergloed. ‘Dat is het eerste weekend dat winkels opnieuw open zijn, dat krijgt nu even voorrang.’

Net over de grens waren er dan weer problemen door een massale toeloop van shoppende Belgen. De Nederlandse stad Maastricht kondigde zondagmiddag code rood af en riep op de stad te vermijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud