Advertentie

'Winkels zijn geen containerparken'

De plastic die verschillende flessen frisdrank bijeenhoudt mag achtergelaten worden in de winkelrayon. ©Bloomberg

Het is niet de bedoeling dat klanten alle afval terugbrengen naar de winkels, zegt retailfederatie Comeos. Verpakkingen van net aangekochte artikelen achterlaten kan wel.

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) geeft in een interview met Het Laatste Nieuws tips om de hoeveelheid restafval  thuis te verminderen. De plasticfolie waarin conservenblikken of flessen water verpakt zitten mag je in het winkelrek achterlaten of zelfs naar de supermarkt terugbrengen. Dat plastic mag immers niet in de blauwe zak voor PMD.

'Grote winkels hebben al jaren een terugnameplicht voor zulke verzamelverpakkingen, maar weinig mensen weten dat', benadrukt de minister.

'Winkels zijn geen containerparken', zo zet Comeos de puntjes op de i. 'De consumenten kunnen verzamelverpakkingen van de producten die ze hebben aangekocht dag achterlaten in de rayon van de winkel. Achteraf terugbrengen is in de praktijk niet haalbaar, omdat niet kan gecontroleerd worden om welke verpakking het gaat'.

'Het terugbrengen van afval van thuis naar de winkel is een slecht plan. Daar zit  niemand, ook de de consument niet, op te wachten', vindt Luc Ardies van Buurtsuper.be.

Voedselveiligheid

De winkeluitbaters willen niet dat klanten met afval van thuis naar de winkel komen. Dat is volgens Comeos niet efficiƫnt en niet praktisch haalbaar. De wettelijke regels waaraan de winkels moeten voldoen gaan immers enkel over de transport- of verzamelverpakkingen van producten die ze zelf verkopen. De sector wijst ook op risico's met de voedselveiligheid.

 

'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud