Winkelverhuurder Qrf in het rood door forse afboekingen

Een H&M-winkel in de portefeuille van Qrf. ©QRF

Qrf slikte over de eerste jaarhelft een nettoverlies van 20,5 miljoen euro. Positiever nieuws is een akkoord met de belangrijke huurder H&M na een aanslepend juridisch conflict.

'Qrf duwt op de resetknop'. Zo luidt de aanhef van het halfjaarverslag. De verhuurder van winkelpanden heeft zijn portefeuille opgedeeld in 'kern' (28 sites) en 'niet-kern' (24 sites). 'Kernpanden zijn goed vastgoed, waar minder risico aan vasthangt. Die renderen dus ook minder', zegt CEO William Vanmoerkerke.

In het kader van die opsplitsing voerde Qrf een afboeking van 23,2 miljoen euro uit, waardoor de groep het eerste halfjaar afsluit met 20,5 miljoen euro nettoverlies. De niet-kernpanden kregen een afboeking van 20,7 procent om de oren, de kernpanden een van 5,4 procent. Qrf heeft al 12 panden verkocht, waardoor de groep in de eerste jaarhelft 16,9 miljoen euro kon vrijmaken. 'We willen niet de hele niet-kernportefeuille verkopen, maar wel een significant deel', zegt Vanmoerkerke.

12
Winkels verkocht
Qrf heeft 12 biedingen aanvaard op winkelpanden. Daardoor kon de groep in de eerste jaarhelft 16,9 miljoen euro vrijmaken.

De afboeking houdt ook rekening met een akkoord met de belangrijke huurder H&M. Het gaat over de huurvoorwaarden van twee winkels, in Hasselt en in Ukkel. H&M wou een koppeling tussen de huur en de omzet en het vorige management wou daar niet op ingaan. Op de precieze inhoud van het akkoord wil Qrf niet ingaan. 

Voor heel 2019 verwacht Qrf een EPRA-resultaat (dat geen rekening houdt met afwaarderingen) tussen 1,20 en 1,30 euro per aandeel. Bijgevolg bevestigt Qrf een dividendverwachting van minstens 0,80 euro.

Kernpanden zijn goed vastgoed, waar minder risico aan vasthangt. Die renderen dus ook minder.
William Vanmoerkerke
CEO Qrf

De Oostendse familie Vanmoerkerke is sinds eind vorig jaar de referentie-aandeelhouder van Qrf (belang van 28,3%). Ze deed een inbreng van negen handelspanden in Antwerpen en Oostende. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud