Winst H&M lager dan verwacht

©REUTERS

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een moeilijke eerste jaarhelft achter de rug.

Midden juni had H&M  al laten weten dat de omzetevolutie in lokale munten vlak was. Dat was slechter dan verwacht want analisten hadden op een kleine toename van 0,5 procent gerekend. Maar die verwachting kwam uit. Uiteindelijk bedraagt de kwartaalomzet 52 miljard Zweedse kronen (5 miljard euro), even veel als het jaar ervoor.

De winst voor belastingen van de Zweedse groep daalde in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar (december 2017/november 2018) evenwel met 22 procent tot 6 miljard kronen (577 miljoen euro). Dat is slechter dan verwacht: analisten rekenden volgens het persagentschap Bloomberg op 6,28 miljard kronen.

De Zweedse textielreus kende - onder meer in België - logistieke problemen waardoor de stocks aanzwollen. Om zijn voorraden te doen slinken moet H&M de prijs van heel wat artikelen verlagen. 

H&M heeft het al een hele tijd lastig. De Zweden moeten niet alleen opboksen tegen de concurrentie van het veelal hippere Zara, maar ook tegen snel groeiende onlinewinkels als Zalando of About You.

Topman Karl-Johan Persson geeft toe het eerste halfjaar moeilijker was dan hij verwachtte. Maar hij ziet beterschap. 'Het gaat geleidelijk beter en we gaan een sterker semester tegemoet', zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect