Wissel aan de top bij Ahold Delhaize

Bij de overname van Delhaize door Ahold werd Dick Boer (Ahold, links) CE0 van de eengemaakte groep. Delhaize-topman Frans Muller werd de nummer twee. ©BELGA

Frans Muller (ex-Delhaize) wordt de nieuwe topman van de distributiegroep. Hij volgt Dick Boer op. Ahold Delhaize krijgt ook een nieuwe voorzitter: Jan Hommen (ex-ING).

De Nederlander Dick Boer stopt op 1 juli als CEO van Ahold Delhaize. Hij geeft de fakkel door aan Frans Muller, zijn nummer twee. Toen Ahold zijn Belgische sectorgenoot inlijfde kwam Ahold-CEO Boer aan het hoofd van de nieuwe groep, Delhaize-topman Muller werd de tweede man. De Nederlandse supermarktgroep verwierf de meeste en de belangrijkste posten in het directiecomité van Ahold Delhaize. 

Muller speelde een cruciale rol bij de fusie tussen Ahold en Delhaize, en stuurde de voorbije twee jaar toe het integratieproces aan. Hij heeft volgens Mats Jansson, de huidige voorzitter van de raad van toezicht (raad van bestuur), 'een weelde aan retailervaring en diepe kennis' van de groep, haar merken en Amerikaanse en Europese markten. Daarom is hij 'de natuurlijke keuze als volgende CEO'. Muller was twee jaar CEO bij Delhaize, daarvoor was hij actief bij retailer Metro en diens dochter Metro Cash & Carry.

Boer en Muller zullen de komende maanden nauw samenwerken om een soepele overgang op 1 juli mogelijk te maken. Boer blijft adviseur van Ahold Delhaize tot midden 2019.

Ook het voorzitterschap van de distributiegroep wisselt. De Nederlander Jan Hommen, ex-CEO van de financiëledienstengroep ING, neemt op de volgende algemene vergadering de voorzittershamer over van de Zweed Mats Jansson.

Aandeelhoudersgemor

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de activistische aandeelhouder Ciam vinden dat het bestuur van Ahold Delhaize niet zo maar zijn beschermingsconstructie mag verlengen. Dat schrijft De Financiële Telegraaf. In een brief aan de distributiegroep, schrijft directeur Paul Koster van de VEB dat volgens wettelijke regels een verlenging van die beschermingswal eerst moet worden voorgelegd aan de aandeelhouders.

Ahold Delhaize wordt beschermd door de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize. Via de uitgifte van preferente aandelen kan die stichting ongewenste kopers van het supermarktbedrijf weren of een opsplitsing tegengehouden.

Tot eind december van dit jaar kan deze bescherming worden verlengd. Volgens Ahold Delhaize kan dit zonder toestemming van zijn aandeelhouders gebeuren. Maar de VEB en Ciam denk daar anders over. Volgens de VEB kent het Ahold Delhaize-bestuur opnieuw een optierecht toe aan de stichting en dus moet dat volgens de wet wel degelijk worden voorgelegd aan de aandeelhoudersvergadering, aldus de Telegraaf.

Ahold Delhaize's aandeelhoudersvergadering komt op 11 april samen. De verlenging van de beschermingsconstructie staat niet op de agenda.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud