Advertentie

Yves Saint Laurent wordt volledig bontvrij

Een model met een van de bontcreaties van het modemerk Yves Saint Laurent. ©AFP

Het befaamde Franse modehuis Yves Saint Laurent bant alle bont uit zijn kleding. Die beslissing geldt ook voor de rest van de luxegroep Kering.

'Overwinning.' De dierenrechtenorganisatie Peta feliciteerde zichzelf vrijdag op Twitter na de aankondiging van de luxegroep Kering van de Franse miljardairsfamilie Pinault dat die vanaf de collecties voor de herfst van 2022 het gebruik van bont volledig zal bannen. Kering geeft daarmee gehoor aan de vragen van klanten naar ethische en duurzame kledij en accessoires en aan drukkingsgroepen zoals Peta.

De beslissing volgt vier jaar na de aankondiging van Gucci, een van de voornaamste labels van Kering, dat het bont in de ban sloeg. Ook andere merken van de groep, zoals Balenciaga, Bottega Veneta en Alexander McQueen, gebruiken geen bont meer. Yves Saint Laurent en Brioni doen dat wel nog, maar daar komt nu dus ook een einde aan.

LVMH

Bont, zeker voor volledige jassen, is overigens al langer op zijn retour. Andere modegroepen, zoals Prada en Burberry, hadden het voorbeeld van Gucci al gevolgd. LVMH, de grote rivaal van Kering, hanteert echter een ander beleid, dat van de vrijheid van klanten en ontwerpers. De groep bande wel bont van bedreigde dieren en werkt aan dierenwelzijn.

Er was vrijdag ook kritiek op de beslissing van Kering, die vooral symbolisch is omdat bont maar voor een fractie van de omzet staat. Organisaties van de bontsector wezen erop dat Kering hypocriet is omdat het exotisch leer, zoals van slangen, blijft gebruiken. Door het nieuwe beleid komen mogelijk ook programma's van de groep ter bescherming van wilde dieren, als compensatie voor het gebruik van bont, in het gedrang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud